Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sorpční procesy (KMI / D13)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / D13 - Sorpční procesy, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Samostatná příprava a konzultace podle předem dohodnutého individuálního plánu určeného přednášejícím, pravidelné přednášky se nekonají.Individuální studium částí vybraných z těchto témat: Sorpce barviv do vláken, teorie barvení textilií, vztah mezi strukturou substrátu a barviv a barvitelností. Rovnovážný stav barvení. Termodynamicky definovaná afinita barviv k vláknům. Langmuirova, Freundlichova, Nernstova a BET izoterma. Kinetika barvení. Vlivy ovlivňující difúzní koeficient v polymeru. Sorpce kapalin do textilií, smáčení textilií, chemické a fyzikální aspekty, mezimolekulární síly na mezifází, měření kontaktních úhlů na vláknech a textiliích, zdánlivý kontaktní úhel, vzlínání do textilií - rovnováha a kinetika, vliv textilní struktury. Fyzikálně-chemické základy finálních úprav textilií, úpravy hydrofobní a oleofobní. Vytváření tenkých vrstev na vláknech.

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu.

Literatura

KRYŠTŮFEK, J., WIENER, J. Barvení textilií I. skriptum TU, Liberec, 2008. Kryštůfek, J., Wiener, J., Machaňová, D. Barvení textilií II. TU Liberec, 2011. ISBN 978-80-7372-796-3.Schindler, W. D., Hauser, P. J. Chemical finishing of textiles. Woodhead Publishing in textiles, 2004. ISBN 1 85573 905 4.Shinhoo, R. Plasma textile technologies for textiles. Cambridge, 2007. Peters, R.H. Textile chemistry. Amsterdam, 1975.

Požadavky

písemná práceústní zkouška

Garant

prof. Ing. Jakub Wiener, Ph.D.

Vyučující

prof. Ing. Jakub Wiener, Ph.D.