Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textilní technologie 2 (KMI / TTE2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KMI / TTE2 - Textilní technologie 2, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Předúprava, bělení. Opticky zjasňující přípravky. Zušlechťování směsí PES/ba a PES/vlna,Smáčení, praní. Základní rovnice pracího děje. Prací stroje.2. Barvení lázňové, klocovací, Základní pojmy, specifikace tříd barviv pro barvení nejdůležitějšíchtextilních vláken, polokontinuální a kontinuální postupy barvení. Objektivní měření barevnédiference metodou CIE. Trojúhelník barviv.3. Základní principy potiskování textilií, rozdělení tiskařských technik a jejich porovnání, složení avlastnosti tiskacích past, strojní zařízení pro potiskování textilií. Přenosový tisk.4. Finální úpravy: nemačkavá, nešpinivá, nežehlivá, vodoodpudivá, nehořlavá, oleofobní.5. Technická příprava výroby, jednotlivé části technické přípravy výroby v oděvní výrobě.Konstrukční příprava oděvní výroby.6. Stroje a zařízení v oděvní výrobě.7. Spojovací a žehlící proces v oděvní výrobě.8. CAD systémy v oděvní výrobě.9. Charakteristika netkaných textilií, způsoby jejich výroby, Oblasti použití netkaných textilií.10. Polymery pro výrobu netkaných textilií a jejich vlastnosti, Pojiva pro výrobu netkaných textilií.11. Příprava vlákenných vrstev mechanickými, termickými a chemickými postupy.12. Mechanické, termické a chemické způsoby zpevnění vlákenných vrstev.Laboratorní cvičení:1. Úvod do předmětu, pokyny pro realizaci cvičení, bezpečnost práce.2. - 5. Ukázka technologií na KTC I, II, III, IV.6. - 9. Ukázka technologií na KNT I, II, III, IV.10. - 13. Ukázka technologií na KOD I, II, III, IV.14. Zápočtové cvičení.

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu.

Literatura

Jirsák O., Kalinová K. Výroba netkaných textilií. Liberec, 2003. ISBN 80-7083-511-7.Zouharová J. Výroba oděvů. I. a II. díl. TU Liberec, 2004. Dostálová K.; Krivánková M. Základy textilní a oděvní výroby. TU Liberec. Dembický J., Kryštůfek J., Machaňová D., Odvárka J., Prášil M., Wiener J. Zušlechťování textilií. TU Liberec, 2008. ISBN 978-80-7372-321-7.

Požadavky

Zápočet: Absolvování všech laboratorních cvičení. Vypracování a obhájení laboratorních protokolů. Absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů.Zkouška: skládá se z písemné a ústní části.

Garant

prof. Ing. Jakub Wiener, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana ČandováIng. Jiří Chaloupek, Ph.D.Ing. Renáta Nemčokováprof. Ing. Jakub Wiener, Ph.D.Ing. Jana ČandováIng. Jiří Chaloupek, Ph.D.Ing. Renáta Nemčokováprof. Ing. Jakub Wiener, Ph.D.