Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textilní nanomateriály (KNT / TNM)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNT / TNM - Textilní nanomateriály, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:1.-2. Úvod do textilních nanomateriálůTypy nanomateriálů vyskytujících se na textilním trhu, základní principy výroby, vlastnosti a výhody textilních nanomateriálů, podstaty úprav textilních materiálů v nanoměřítku, vlastnosti a výhody upravených textilních materiálů.3.- 4.Uhlíkové nanotuby, nanovlákna a nanodrátyStruktura, syntéza, vlastnosti, aplikace.5.-6. Electrospinning - Elektrostatické zvlákňováníPrincip technologie elektrostatického zvlákňování, možnosti ovlivňování výroby nanovláken (vliv vlastností kapaliny určené pro zvlákňování, vliv parametrů stroje a podmínek při zvlákňování).7.-8. ElectrospinningTypy polymerů určených pro elektrostatické zvlákňování, vlastnosti elektrostaticky zvlákněných nanovláken, možnosti použití, modifikace nanovláken (povrchové úpravy, karbonizace)9. Nano úpravy povrchu - molekulárně tenké filmyÚpravy plazmou, lubrikace povrchů, studie rozhraní v nanoměřítku, kinetika a energetika v nanolubrikacích.10.-12. Testování nanomateriálůExperimentální techniky pro měření mechanických vlastností, struktury a složení nanostrukturních materiálů13. Novinky - nanomateriály používané v textilní technologiiNové materiály, nové metody, speciální vlastnosti nových materiálů, nové metody pro testování nanomateriálů, nové aplikace textilních nanomateriálů14. Zdravotní rizika při práci s nanomateriályRizika při zpracování uhlíkových nanotub a nanovláken, rizika při výrobě elektrostaticky zvlákněných nanovláken z nevodných roztokůTémata cvičení:1. Praktické seznámení s nanomateriály2. Elektrostatické zvlákňování3. Elektrostatické zvlákňování4. Elektrostatické zvlákňování5. Elektrostatické zvlákňování6. Testování nanomateriálů7. Testování nanomateriálů8. Testování nanomateriálů9. Testování nanomateriálů10. Speciální vlastnosti11. Speciální vlastnosti12. Speciální vlastnosti13. Speciální vlastnosti14. Opakování

Získané způsobilosti

Student bude uveden do problematiky textilních nanomateriálů a to z hlediska jejich výroby, rozdělení, testování a uplatnění. Součástí témat jsou technologie výroby jednotlivých nanomateriálů a speciální postupy při testování materiálů složených z nanočástic, které se mnohdy velmi liší od klasických postupů.

Literatura

Jirsák, O. - Wadsworth, L.C. Nonwoven Textiles. Carolina Academic Press,Durham, 1999.

Požadavky

Podmínkou zápočtu je aktivní účast na cvičeních, úspěšné absolvování testů. Zkouška je písemná a ústní.

Garant

prof. RNDr. Oldřich Jirsák, CSc.

Vyučující

prof. RNDr. Oldřich Jirsák, CSc.prof. RNDr. Oldřich Jirsák, CSc.