Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Zdravotnické textilie (KNT / ZDT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNT / ZDT - Zdravotnické textilie, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení pojmu zdravotnické textilie: používání listů jako hygienických a nasákavých materiálůšimpanzy, historie zdravotnických textilií.2. Vybrané metody výroby textilních útvarů pro zdravotnické využití: vlákna, příze, tkaniny, pleteniny,netkané textilie, krajky a výšivky, textilní úpravy zdravotnických textilií.3. Stroje a zařízení pro výrobu zdravotnických textilií4. Legislativa spojená s uváděním zdravotnických textilií na trh, trh se zdravotnickými textiliemi, výrobcizdravotnických textilií.5. Obvazové materiály, kompresní obinadla, kryty ran, pěny pro zdravotnické účely.6. Obleky pro zdravotnický personál, respirátory.7. Chirurgické šicí nitě, chirurgické tampony.8. Hygienické výrobky, pleny a jejich historický vývoj, kalhotky pro batolata, pleny pro inkontinentnípacienty, testování hygienických výrobků, hygienické vložky, superabsorpční materiály.9. Kompresní punčochy, ortézy a antidekubitní podložky.10. Scaffoldy pro tkáňové inženýrství: metody tkáňového inženýrství, požadavky kladené na scaffoldy,výroba a druhy scaffoldů, hodnocení kvality a vhodnosti scaffoldu.11. Cévní náhrady, gastrické bandáže, chirurgické síťky, kýlní síťky.II. Materiály a jejich úpravy12. Polymerní bio-materiály: polymery používané jako bio-materiály, biopolymery obecně.13. Biokompatibilita a biologická odezva organismu: nároky na materiál aplikovaný v lidském těle,biodegradace (biologický rozklad), biokompatibilita, imunita a aktivita leukocytů, interakce umělýchmateriálů s biologickým prostředím, kontakt s krví, odezva organismu na implantát, testy na zvířatech,klinické testy.14. Sterilizace pro medicínské aplikace: definice sterilizace, testování sterilnosti, metody sterilizace a jejíúskalí, fyzikální způsoby sterilizace, vliv plazmy na polymery, sterilizace radiační, chemické způsobysterilizace.Pořadí přednášek není závazné a nemusí odpovídat týdnu v semestru.

Získané způsobilosti

Student si osvojí znalosti z předmětu.

Literatura

Amler a kol. Lékařské textilie, 2. díl, Radix s.r.o., Praha, 2008. Bartels V. T. Handbook of medical textiles, Woodhead Publishing Ltd., 2011, ISBN 978-1-84569-691-7. Annad S. C. Medical and healthcare textiles, Woodhead Publishing Ltd., 2010, ISBN 978-1-84569-224-7. Atala A. and Moony D. Synthetic Biodegradable polymer scaffolds. Boston, 1997. MCCarthy B.J. Textiles for hygiene and infection control, Woodhead Publishing Ltd., 2011, ISBN 978-1-84569-636-8.

Požadavky

Zápočet: účast na cvičení, vypracování semestrální práceZkouška: písemná+ústní

Vyučující

Ing. Jiří Havlíček, CSc.Ing. Jiří Chvojka, Ph.D.Ing. Jiří Chvojka, Ph.D.