Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce a modelování oděvů (KOD / KMO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / KMO - Konstrukce a modelování oděvů, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní pravidla pro konstrukci střihů oděvů a modelování pomocí počítačové techniky.2. Teorie stanovení vstupních konstrukčních parametrů střihů s ohledem na technické provedení oděvu.3. Definice konstrukčních algoritmů střihů oděvů na základě dynamických změn tělesných rozměrů.4. Teorie tvorby střihů oděvů z pružných plošných textilií.5. Konstrukce střihů spodního prádla.6. Princip modifikace konstrukčních úseček střihů vybraných druhů oděvů tvořících vrstvy.7. Teorie rozměrové a tvarové vazby průramku a rukávové hlavice v konstrukci střihu.8. Teorie tvorby střihů sportovních oděvů.9. Metodika střihové manipulace u oděvů s kimonovými a klínovými rukávy.10. Metody tvorby střihů oděvních součástí a dílů: fazónka, límce, kapuce.11. Konstrukce a modelování střihů podšívkových, vložkových dílů a součástí.12. Konstrukce a modelování střihů chlapeckých a dívčích oděvů.13. Konstrukční metodika Unikon +.14. Konstrukce základních druhů oděvních výrobků v prostředí SW PDS Tailor XQ.Cvičení:1. Úvodní seznámení s možností CAD systému v konstrukci a modelování oděvů. Pokyny pro realizaci cvičení.2. Ovládání hlavního menu CAD systému pro konstrukci a modelování oděvů.3. Ovládání pomocného menu CAD systému pro konstrukci a modelování oděvů.4. Tvorba konstrukční sítě střihu oděvu v prostředí CAD systému.5. Tvorba obrysových linií střihu oděvu v prostředí CAD systému.6. Tvorba členících linií střihu v prostředí CAD systému.7. Digitalizace střihových dílů a součástí oděvu.8. Modelová manipulace střihových dílů získaných digitalizací v prostředí CAD systému.9. Tvorba šablon střihových dílů v prostředí CAD systému.10. Stupňování střihových dílů v prostředí CAD systému.11. Tvorba polohového plánu střihových dílů v prostředí CAD systému.12. Workshop: konstrukce a modelování střihu zvoleného oděvního výrobku.13. Workshop: stupňování, tvorba polohového plánu a polohování střihových šablon zvoleného oděvního výrobku.14. Obhajoba vypracovaných úkolů dle zadání. Zápočet.

Získané způsobilosti

Student získá odborné znalosti z oblasti konstrukce a modelování oděvů jak ruční technikou, tak pomocí CAD systémů.

Literatura

NEMČOKOVÁ, R., KOMÁRKOVA, P. Konstrukce oděvů podporovaná počítačem - Text ke cvičení. 1.vyd.Liberec, TUL, 2003. ISBN 80-7083-675-X.VRBA, V. Střihy prádla, konstrukce a stupňování Praha. Praha, SNTL, 1990. MUSILOVÁ, B., GLOMBÍKOVÁ, V., KOMÁRKOVA, P. Základy konstruování oděvů. 1.vyd.Liberec, TUL, 2003. ISBN 80-7083-783-7.https://skripta.ft.tul.cz

Požadavky

Zápočet: Absolvování minimálního počtu cvičení. Vypracování a obhájení semestrální práce dle zadání.

Vyučující

Ing. Blažena Musilová, Ph.D.Ing. Petra Komárková, Ph.D.Ing. Blažena Musilová, Ph.D.Ing. Renáta Nemčoková