Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Výroba oděvů (KOD / ODE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / ODE - Výroba oděvů, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, význam a vývoj oděvu, funkce oděvu.2. Oděvní materiály. Požadavky na oděvní materiály ze strany spotřebitele a výrobce. Vlastnosti oděvních materiálů.3. Oděvní materiály. Rozdělení oděvních materiálů. Speciální materiály. Šicí nitě, jejich rozdělení, vlastnosti a parametry.4. Konstrukce oděvů. Orientace na lidském těle, členění povrchu lidského těla. Zjišťování tělesných rozměrů. Základy střihové konstrukce, konstrukční síť.5. Polohování střihových dílů. Konstrukční příprava výroby. CAD systémy v oděvní výrobě, návrhářské a konstrukční systémy. Vizualizace oděvu.6. Oddělovací proces - přehled. Základní rozdělení nakládacího procesu. Způsoby nakládání. Konvenční a nekonvenční způsoby oddělování.7. Vyztužování oděvů. Podmínky podlepování, podlepovací vložky, typy podlepování, podlepovací stroje.8. Spojovací proces. Základní principy tvorby stehů. Druhy stehů a švů popis. Návrh vhodného stehu a švu pro vybrané oděvní výrobky: např. funkční prádlo, spodní prádlo, košile, kalhoty, tričko ...9. Šicí stroje. Základní části šicího stroje, stehotvorné mechanizmy, druhy šicích strojů. Speciální šicí stroje. Nekonvenční metody spojování. Základní principy svařování jeho výhody a nevýhody, stroje používané pro svařování textilií.10. Tvarovací proces. Žehlení a tvarování oděvních materiálů.11. Technologie oděvní výroby. Základní pojmy, montážní členění oděvu, vybrané části a prvky na oděvu, technologie vybraného oděvního výrobku.12. Technická příprava výroby. Úkoly a cíle technické přípravy výroby, členění technické přípravy výroby, jednotlivé části technické přípravy výroby.13. Mezioperační doprava. Význam mezioperační dopravy, systémy mezioperační dopravy.14. Organizace výroby v oddělovacím a spojovacím procesu.Cvičení:1. Úvod, program cvičení, podmínky práce v laboratořích, podmínky získání zápočtu.2. Výrobní postup v oděvní výrobě.3. Charakteristika oděvních materiálů, rozbor plošných materiálů a šicích nití.4. Měření základních tělesných rozměrů.5. Konstrukce střihu dámské sukně, vytvoření střihových šablon pro polohování.6. Polohování střihových šablon.7. Výpočet výtěžnosti střihové polohy, výpočet technologického a nadtechnologického odpadu.8. Nakládání materiálů. Z hotovení jednotlivých způsobů nakládaní.9. Podlepování jednotlivých častí oděvů.10. Spojovací proces a druhy stehů. Nákres šicí strojní jehly, práce s katalogy, rozpoznání druhu stehu a zařazení do příslušné třídy dle normy.11. Švy. Rozpoznávání druhu švu a zařazení do příslušné třídy dle normy.12. Identifikace druhu stehu a švu na oděvním výrobku, schematické zakreslení stehu a švu.13. Zápočtový test14. Zápočet.

Získané způsobilosti

Základní znalosti a přehled v oblasti oděvní výroby.

Literatura

HAMŽÍK, P., GALUSEK, D. Oděvní názvosloví. SNTL Praha, 1986. ZOUHAROVÁ, J. Výroba oděvů. I. a II. Díl. skriptum TU Liberec, 2004. https://skripta.ft.tul.czRŮŽIČKOVÁ, D. Oděvní materiály. Skriptum TUL Liberec, 2003. HAAS, V. Oděvní stroje a zařízení. Praha: SNTL, 2000. ISBN 80-86073-572.MOTEJL, V. Stroje a zařízení v oděvní výrobě. SNTL Praha, 1984. https://skripta.ft.tul.czhttps://skripta.ft.tul.czHAVELKA, A., HALASOVÁ, A. Tepelné a vlhkotepelné tvarování v konfekci. TUL,Liberec, 2003. ISBN 80-7083-713-6.

Požadavky

Zápočet: Absolvování všech laboratorních cvičení. Vypracování a obhájení laboratorních protokolů. Zápočtový test - úspěšnost min. 60%.Zkouška: písemná + ústní

Garant

doc. Ing. Antonín Havelka, CSc.

Vyučující

Ing. Katarína Zelová, Ph.D.Ing. Katarína Zelová, Ph.D.