Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální tech.a měření v oděvní výr. (KOD / STE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KOD / STE - Speciální tech.a měření v oděvní výr., Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Problematika měřících zařízení, snímačů a zpracování signálů. Měřící řetězec, vlastnosti jeho členů a chyby měřícího zařízení. Měření mechanických veličin aplikované na zařízení konfekční výroby.2. Měření otáček strojů. Měření sil v součástech mechanismů. Měření sil v textilních útvarech pomocí tensometrických snímačů.3. Objektivní metody pro hodnocení organoleptických veličin, hodnocení komfortu textilií.4. Měřicí systém KES.5. Transportní jevy v textiliích, metody měření.6. Měření teploty, teplotních polí. Principy snímačů teploty. Bezkontaktní metody měření teploty. Aplikace termovizních metod.7. Principy elektronové mikroskopie, příprava vzorků, aplikace pro textilní problematiku.8. Možnosti využití metod obrazové analýzy pro hodnocení vybraných vlastností textilií. Principy a vlastnosti kamer a převodníků používaných pro obrazovou analýzu.9. Nekonvenční metody oddělování textilií (mikrovlnné, vodní paprsek, laserové oddělování, plazmové oddělování). Nekonvenční metody spojování textilií (adhezní pojení). Ultrazvukové a vysokofrekvenční svařování. Aplikace pro technické textilie.Cvičení:1. Informace o předmětu, základní pravidla při používání přístrojů, bezpečnost práce. Seznámení se zadávacími listy, podmínky zápočtu.2. Sledování a znázornění míry zatížení a tlaku pomocí speciální tlakové podložky X-Senzor.3. Vyhodnocení měření na tlakové podložce.4. Měření emisivity, měření dvěma termografickými systémy s rozdílnými vlnovými délkami.5. Měření teploty bezkontaktní metodou pomocí termovize.6. Vyhodnocování měření teploty bezkontaktní metodou. Samostatná práce se SW.7. Užití systému obrazové analýzy LUCIA pro aplikace v textilním oboru. Samostatná práce studentů na systému.8. Micro-CT, základní principy rekonstrukce obrazu.9. Záznam velmi rychlých dějů rychlokamerou. Individuální obhajoba semestrálních prací.

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu.

Literatura

Firemní literatura FLIR. Firemní literatura KES. Firemní literatura software Lucia, Laboratory imaging. Zehnula, K. Snímače neelektrických veličin. SNTL Praha, 1983. Bengtson,H. The Heat transfer problem solver. Research and Education Association New Jersey. ISBN 0-87891-557-5.Malý, I. Základy automatizace v kožedělném průmyslu. SNTL Praha, 1983.

Požadavky

Zápočet: účast na cvičeních, vypracování zadaných semestrálních prací Zkouška: písemná

Garant

prof. Dr. Ing. Zdeněk Kůs

Vyučující

prof. Dr. Ing. Zdeněk KůsIng. Renáta Nemčoková