Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Strukturní mechanika vlákenných systémů (KTT / D51)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / D51 - Strukturní mechanika vlákenných systémů, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Mechanika a její empirické základy, vymezení pojmu strukturní mechanika vlákenných systémů. Orientace vláken ve 2D a 3D prostoru, orientace v řezu. Mezivlákenné kontakty ve 2D a 3D prostoru, hustota a rozložení kontaktů dle Wyka a modifikované teorie. Stlačování vlákenného materiálu, obecné vztahy a modelová strategie, model dle Wyka, korekce a zobecnění modelu. Tahové namáhání paralelních svazků vláken, svazek vláken ze 2 komponent (Hamburgerova teorie), algoritmus pro svazek z obecně K komponent. Tahové namáhání velkých svazků s variabilními vlastnostmi vláken, řešení problému variabilního zvlnění, pevnosti a tažnosti vláken. Tahové namáhání obecných multiaxiálních textilií, řešení úlohy o obecných a pravidelných multiaxiálních textiliích. Tahové namáhání rovinné textilie se spojitým rozložením směrů vláken, isotropní textilie. Pevnost nitě a upínací délka, princip nejslabšího článku při nezávislých pevnostech a model dle Peirce (Gauss) a Weibulla. Pevnost nitě jako Markovský proces.

Získané způsobilosti

Student získá detailní znalosti z oblasti Strukturní teorie vlákenných systémů.

Literatura

Neckář, B. Morfologie a strukturní mechanika obecných vlákenných útvarů. Skriptum TU Liberec. (Jen vybrané části.). TU Liberec, 1998. Veit, D. Simulation in textile technology. Theory and applications. Woodhead Publishing, 2012. Hearle, J.W.S - Grosberg, P. - Backer, S. Structural mechanics of Fibres, Yarns and Fabrics., London 1969. Neckář B. , Ibrahim S. Structural theory of fibrous assemblies and yarns. Part 1. TU Liberec, 2003. Neckář B., Das. D. Theory of structure and mechanics of fiber assemblies. Woodhead Publishing, 2012.

Požadavky

Písemná práceZkouška: ústní

Garant

prof. Ing. Bohuslav Neckář, DrSc.

Vyučující

prof. Ing. Bohuslav Neckář, DrSc.