Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny textilu II. (KTT / DT2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / DT2 - Dějiny textilu II., Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky1. Minulost, současnost a budoucnost textilního oboru. Hlavní inovační aktivity, nové materiály a nanotechnologie.2. Princip výroby délkových textilií. Historie a současnost přípravy vláken k předení.3. Historie výroby spřádacích strojů se zaměřením na kvalitu a ekonomii výroby, vývoj spřádacích strojů.4. Princip výroby tkanin. Tkalcovské vazby. Využití tkanin jako technických textilií - vývoj.5. Historie a současnost vývoje tkacích strojů se zaměřením na kvalitu a ekonomii výroby.6. Princip výroby pletenin. Pletařské vazby. Využití pletenin jako technických textilií - vývoj.7. Historie a současnost vývoje pletařských strojů se zaměřením na kvalitu a ekonomii výroby.Cvičení:1. Ukázka tradičních řemesel: výroba příze na kolovratu, tkaní na ručních tkacích stavech, pletení.2.- 3. Projekt I: vlastoruční výroba příze na kolovratu, výroba vzorku tkaniny se zvoleným vzorem na ručním tkalcovském stavu, výroba vzorku tkaniny s kelimovým vzorem, výroba tkaniny na kolíkovém stávku.4. Suché plstění5. Ukázka tvarování pleteniny.6. Projekt II: Výroba vlastního vzorku pleteniny na plochých pletacích strojích.7. Prezentace výrobků, zápočet.

Získané způsobilosti

Znalost probírané látky tohoto předmětu - teoreticky i prakticky

Literatura

Příhodová, E. - Štýbrová, M. - Talaš, V. Stručné dějiny oborů. Textil. Oděvnictví. Obuvnictví. Praha, 2004. Pávek M. Textilní výroba v historickém přehledu, Praha 1972. Staňková J., Baran. Tradiční textilní techniky, Grada. 2008. ISBN 978-80-247-2035-7.Dostálová, M.; Křivánková, M. Základy textilní a oděvní výroby, skriptum TUL. Technická univerzita v Liberci, 2004. Benda, K. a kol. Dějiny uměleckého řemesla a užitného umění v českých zemích - Od Velké Moravy po dobu gotickou. Praha, 1999.

Požadavky

Zápočet: vypracování projektuZkouška: písemná s ústním dozkoušením

Garant

Ing. Eva Moučková, Ph.D.