Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Analýza struktury textilií (KTT / EAS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / EAS - Analýza struktury textilií, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Současné trendy v textilním průmyslu a v textilním výzkumu. Výzkumné centrum Textil, klastr Technické textilie Clutex, Euratex a pod.2. Experimentální analýza textilních struktur. Obrazová analýza v textilu. Systém interních norem. Řešení problémů při výrobě a použití textilií.3. - 4. Tvorba mikroskopických preparátů, snímání pohledů a řezů textilií (využití stávající techniky obrazové analýzy). Primární hodnocení - snímání a transformace bodů, křivek a ploch, charakteristických pro jednotlivé typy textilních struktur. Základy zpracování obrazu.5. Základní charakteristiky vláken. Jemnost, ekvivalentní průměr, průřez, charakteristiky tvaru, povrch. Analýza průřezu vláken s využitím obrazové analýzy. Stanovení stupně kotonizace (elementarizace) lýkových vláken.6. - 7. Zaplnění, porózita a průměr délkových textilií. Experimentální metodiky měření zaplnění (přímá metoda a metoda Secant).Vliv materiálu a technologie na zaplnění a související vlastnosti délkových textilií. Stanovení materiálových a technologických parametrů pro predikci zaplnění.8. Struktura a vlastnosti směsových přízí. Experimentální metodiky hodnocení kvality směsování - radiální hmotnostní směsový podíl, index směsování, využití teorie sekvencí a vlákenných svazků. Vliv směsového podílu a distribuce vláken komponent na vlastnosti přízí.9. Průměr a chlupatost příze. Vliv technologie výroby na průměr a chlupatost příze. Struktura přízí se sníženou chlupatostí (kompaktní příze).10. Charakteristiky povrchové struktury délkových textilií - sklon povrchových vláken, ovinky rotorových přízí, zakrytí jádra opřádané příze, svazková struktura příze Vortex apod.11. Akustický a počáteční modul přízí a jejich souvislost s orientací vláken v přízích.12. Deformace příze ve vazném bodě tkaniny. Experimentální metodiky měření stlačení a zploštění příze ve vazném bodě tkaniny. Geometrie vazného bodu tkaniny.13. Experimentální metodiky měření povrchové struktury plošných textilií. Porózita, zakrytí,drsnost, oděr apod.14. Systém projektování "vlákno - příze - tkanina". Vliv vstupních parametrů (vlastnosti suroviny, hmotnostní podíl, jemnost, zákrut a technologie výroby příze) na výsledné vlastnosti přízí v systému "vlákno - příze". Projev vlastností přízí ve tkaninách.Cvičení:Vypracování semestrální práce.

Získané způsobilosti

Student je schopen provádět analýzu struktury textilií optickými i dalšími metodami, tvořit mikroskopické preparáty, snímat pohledy a řezy textilií a analyzovat příčiny výsledných vlastností textilií i příčiny vad v textiliích.

Literatura

http://www.ft.vslib.cz/depart/kas/default.htmKřemenáková, D., Kolčavová Sirková, B., Garg, A. Computer Aided Textile Design. 1st Czech-German Conference, ITSAPT Centre Excelence, September 2004, Germany. Křemenáková, D. Methods for investigation of yarn structure and properties. 2nd International Summer school Intelligent Textile Structures - Modeling and simulation in textile research, Textile Faculty Technical University of Liberec, June 7-11 2004. Czech Republic. TUL, 2004. Křemenáková, D. a kol. Systém interních norem. Výzkumné centrum Textil, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci 2004. Kolčavová Sirková, B. Systém projektování "příze - tkanina". Závěrečná zpráva. Výzkumné centrum Textil, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci 2004. Křemenáková, D. Systém projektování "vlákno - příze". Závěrečná zpráva. Výzkumné centrum Textil, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci 2004.

Požadavky

Zápočet: Test znalostí - úspěšnost 75 %.Zkouška: Vypracování a obhajoba semestrální práce.

Garant

doc. Dr. Ing. Dana Křemenáková

Vyučující

Ing. Gabriela Krupincová, Ph.D.Ing. Monika Vyšanská, Ph.D.Ing. Gabriela Krupincová, Ph.D.Ing. Monika Vyšanská, Ph.D.