Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Nestejnoměrnost textilií (KTT / HND)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / HND - Nestejnoměrnost textilií, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Význam hmotová nestejnoměrnosti v textilní technologii. Měřící technika.2. Vybrané poznatky z teorie náhodných funkcí jako základ aplikované teorie hmotové nestejnoměrnosti.3. Lineární a kvadratická nestejnoměrnost délkových textilií.4. Limitní, výrobní a strojová nestejnoměrnost, index nestejnoměrnosti .5. Četné, méně výrazné vady-slabá místa, silná místa, nopky.6. Rušivé vady - systém Uster Classimat. Čištění přízí.7. Matematicko - statistické postupy pro zpracování souboru dat nestejnoměrností a vad.8. Vyhodnocování úrovně parametrů nestejnoměrnosti a vad systémem Uster Statistics.9. Spektrogram harmonických složek hmotové nestejnoměrnosti a jeho praktické aplikace.10. Délková variační funkce (gradient nestejnoměrnosti) a její praktické aplikace, DR funkce.11. Hmotová nestejnoměrnost plošných textilií ve vztahu k hmotové nestejnoměrnosti délkových textilií -teoretické předpoklady.12. Experimentální ukázky vlivu různých struktur hmotové nestejnoměrnosti přízí na povrchový vzhled plošných textilií (tkaniny, pleteniny).13. Složky hmotové nestejnoměrnosti přádelnických produktů a technologické možnosti jejich minimalizace.14. Vývojové trendy v oblasti měření a kontroly hmotové nestejnoměrnosti délkových a plošných textilií, včetně přídavného měření (chlupatost přízí).Cvičení:1. Zopakování základů přádelnických výpočtů; výpočty limitních nestejnoměrností.2. - 3. Výpočty výrobních a strojových nestejnoměrností, aplikace systému Uster Statistics pro vyhodnocování úrovně parametrů hmotové nestejnoměrnosti a vad.4. - 5. Analýzy a vyhodnocování různých druhů spektrogramů.6. Analýzy a vyhodnocování délkových variačních funkcí.7. Zápočtový test, zápočet.

Získané způsobilosti

Student je schopen vyhodnotit příčiny vzniku nestejnoměrnosti délkových textilií a důsledky této nestejnoměrnosti pro nestejnoměrnost plošných textilií.

Literatura

https://skripta.ft.tul.cz/URSÍNY, P. Předení I., skriptum TU Liberec. Liberec, 2006. URSÍNY, P. Předení II., skriptum TU Liberec. Liberec, 2009. URSÍNY, P. Spřádání bavlnářským způsobem II, skriptum VŠST. Liberec, 1991. SLATER, K. Yarn Evenness, The Textile Institut. Manchester, 1986.

Požadavky

Zápočet: Absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů.Zkouška: písemná + doplňující ústní

Garant

prof. Ing. Petr Ursíny, DrSc.