Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Konstrukce a vzorování (KTT / KOV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / KOV - Konstrukce a vzorování, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod, názvosloví, základní parametry tkanin.2. Vliv barevného snování a házení na vzhled tkaniny, Vazby v pruzích, ve čtvercích a obdélnících.3. Tkaniny (L&Ž) víceosnovní a víceútkové, vícenásobné.4. Vzorování žakárských tkanin - vzornice, čtení, řezy, řazení žakárských strojů, vzorování jednoduchých žakárské tkaniny, atd.5. Vzorování tkanin s využitím výpočetní techniky, software pro vzorování tkanin.6. Zpracování žakárského návrhu užitím softwaru DesignScope Victor - EAT - barevné zpracování návrhu.7. Zpracování žakárského návrhu užitím softwaru DesignScope Victor - EAT - vazebné zpracování návrhu.8. 2D a 3D vizualizace vzorů tkanin.9. Základní pojmy, rozdělení vazeb, používané materiály pro osnovní a zátažné pletení.10. Zátažné pleteniny - rozdělení vazeb. Zátažné jednolícní a oboulícní vazby, vazby základní a odvozené.11. Principy vzorování při zátažném pletení (vyřazení jehly z činnosti, přerušení činnosti jehly, omezení činnosti jehly, posun lůžka, přemístění očka, změna délky nitě v očku).12. Princip žakárového vzorování, základní popis osnovních strojů s žakárovými kladecími přístroji.13. Vzorování osnovních pletenin s využitím výpočetní techniky, software DesignScope Victor Raschel - EAT.14. Zpracování návrhu osnovní pleteniny pomocí software DesignScope Victor Raschel.Cvičení:1. Vzorování žakárských tkanin - základní možnosti.2. - 3. DesignScope Victor - EAT - zpracování žakárského návrhu.4. - 5. Návrh tkaniny č.1 (samostatná práce) - zpracování návrhu pro jednoduchou žakárskou tkaninu s využitím DesignScope Victor - EAT, vytkávání v laboratořích KTT.6. - 8. Návrh tkaniny č.2 (samostatná práce) - zpracování návrhu pro dvouútkovou žakárskou tkaninu s využitím DesignScope Victor - EAT, vytkávání v laboratořích KTT.9. Vzorování pomocí programového prostředí DesignScope Victor Raschel - základní funkce a práce s návrhem.10. - 11.Zpracování návrhu pomocí DesignScope Victor Raschel - výběr osnovních vazeb a konečná simulace návrhu.12. - 13. Návrh vazby zátažné pleteniny na pletacím stroj Pfaff electronic 6000.14. Zhotovení navržené pleteniny na pletacím stroji Pfaff electronic 6000.

Získané způsobilosti

Studenti si rozšíření znalosti v oblasti tkalcovských a pletařských vazbách, vzorování tkanin a pletenin. Jsou schopni si vytvořit vlastní návrh s využitím výpočetní techniky.

Literatura

Spencer D. J.:. Knitting technology a comprehensive handbook and practical guide. Woodhead Publishing Limited, Cambridge, England,, 2001. Hruda, Moravec, V. Technologie 1, 2. část (Technologie přípravy a tkaní. Vazby listových tkanin). Kovaříková, M. Vazby a rozbory pletenin. SNTL Praha, 1987. Hlavatý, Moravec, V. Vazby a rozbory tkanin 1. a 2. část, SNTL 1988. Majer V., Votánek V. Vazby osnovních pletenin. SNTL Praha, 1970. KOČÍ, V. Vazby pletenin. SNTL, 1980. Manuál CAD systému DesignScope Victor Raschel - EAT. Manuál CAD systému VictorDesignScop - EAT - žakárské tkaniny. Daněk, V.:. Stroje a technologie osnovního pletení, skriptum VŠST. Liberec, 1984.

Požadavky

Zápočet: Prezentace a obhájení projektové práce.Zkouška: písemná a ústní.

Garant

Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D.