Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Speciální pletařské výroby (KTT / SPV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / SPV - Speciální pletařské výroby, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základy pletařské technologie zátažné, základní pojmy, pletařské vazby, požadované vlastnosti pletenin pro technické textilie.2. Základy pletařské technologie osnovní, srovnání a výhody výběru technologie, základní pojmy, pletařské vazby, požadované vlastnosti pletenin pro technické textilie.3. Zátažné pleteniny a jejich plošné (bezodpadové) tvarování výrobků pro technické účely (aplikace skleněných, uhlíkových, popř. dalších vláken).4. Zátažné pleteniny a jejich prostorové (bezodpadové) tvarování výrobků pro technické účely (pletení hadic lineárních i nelineárních, různých rozměrů, změna materiálu, atd.), použití vysocepevných, skleněných, uhlíkových, popř. dalších vláken.5. Osnovní vazby základní, vazby s kladením jen pod jehlami.Vhodnost pro 3D tvarování pro kompozitní materiály, další možnosti vkládání a zaplétání elementů.6. Tzv. D.O.S (Direct oriented structure) - vazby s přímo orientovanými vkládanými nitěmi, (přímé využití pevnosti vkládaného materiálu - kovová, aramidová nebo vysoce pevná polyamidová vlákna), multiaxiální pleteniny, využití pro kompozity s textilní výztuží.7. Vazby s otvory požadovaných velikostí a pletené sítě, aplikace pro technické textilie (např. pro vedení elektroinstalace, atp.)8. Osnovní a zátažné pleteniny - distanční pleteniny (3D), jejich výrobní možnosti, použití vláken pro jednotlivé kladecí přístroje.9. Aplikace 3D pletenin v oblasti geotextilií, textilie pro stavební účely, pro ochranu a bezpečnost, pro filtrační zařízení, pro přepravu materiálu, pro polstrování, pro řízené vedení vzduchu, pro kompozity se skleněnými vlákny (odolnost vůči vodě a chemikáliím), atd.10. Pleteniny pro automobilový průmysl - autosedačky, polstrování, obložení aut, vybavení postranních dveří, atd.11. Pleteniny pro zdravotnictví, využití pro ochranu a léčení poranění, ochrana tlaku na rány, (matrace, polstrování pro invalidní vozíky, orthopedické vložky, cévy, kompresní punčochové zboží, aj.).12. Princip pletařské technologie splétání, příprava materiálu, vazby, ploché a dutinné textilie s jádrem, požadované vlastnosti pletenin pro technické textilie.13. Využití vysocepevných, uhlíkových a skleněných vláken, možnost oplétání různého dutinného tvaru výrobku, použití těchto splétaných textilií pro kompozitní materiály.14. Pleteniny a splétané textilie a jejich kompozity pro sportovní potřeby a účely (přílby, nákolenky, výplně, sítě, boty, hole, aj.)Cvičení:1. Zátažné pleteniny, provázání, způsoby patronování, rozbor vzorků.2. Osnovní pleteniny, provázání, způsob patronování, rozbor vzorků.3. - 12. Zpracování semestrální práce na zadané téma.13. - 14. Prezentace práce. Zápočet.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí v oblasti technických pletenin, především osnovních. Přehled o využití pletenin jako technické textilie pro daný účel použití.

Literatura

ČASOPIS KETTENWIRK - PRAXIS, KNITTING INTERNATIONAL, TEXTILE NETWORK, TECHNICAL TEXTILES, KNITTING TECHNOLOGY. SPENCER, D. Knitting technology (a comprehensive handbook and practical guide) Cambridge, 2001. KOVÁŘ, R. Struktura a vlastnosti plošných textilií. FT TUL, Liberec 2003. KOVAŘÍKOVÁ, M. Vazby a rozbory pletenin. SNTL 1987. MAJER, V., VOTÁNEK V. Vazby osnovních pletenin. SNTL 1970. KOČÍ, V. Vazby pletenin. SNTL, 1980.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních Zpracování a představení semestrální práce. Zkouška: písemná, příp. ústní Podmínka registrace: zkouška z předmětu Pletení (KTT/PLE)

Garant

Ing. Irena Lenfeldová, Ph.D.