Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Struktura a technologie přízí (KTT / STPR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / STPR - Struktura a technologie přízí, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do předení - zopakování základních pojmů a parametrů přádelnické technologie.2. Vlákenné materiály zpracovávané v přádelnách, vlastnosti těchto materiálů ve vztahu k nejdůležitějším vlastnostem příze z hlediska předení.3. Základní technologické postupy výroby příze. Porovnání vlastností a struktury příze z hlediska způsobů výroby.4. Hmotná nestejnoměrnost délkových vlákenných útvarů - základní pojmy. Vliv hmotné nestejnoměrnosti na vlastnosti textilií. Základní principy zajišťování stejnoměrnosti délkových vlákenných útvarů.5.- 6. Princip přípravy materiálu k předení - charakter výchozí vlákenné suroviny, požadavky na vlastnosti výsledného vlákenného materiálu ve vztahu ke kvalitě budoucí příze.7. Analýza procesu mykání. Vliv mykání na vlastnosti a strukturu výsledného vlákenného produktu.8. Protahování. Analýza průtahu. Koncepce průtahových ústrojí z hlediska technologického stupně výroby příze. Vliv procesu protahování na vlastnosti a strukturu výsledného pramene a vztah k vlastnostem vypřádané příze.9. Význam přípravy pro česání v technologii výroby příze. Význam a analýza operace česání. Vlivné parametry česání z hlediska vlastností a struktury česance a výsledné příze.10. Konvertorový způsob přípravy pramene. Analýza tvorby pramene na řezacím a trhacím konvertoru a možnosti ovlivňování vlastností výsledného pramene.11. Zpevňování délkového vlákenného útvaru zakrucováním. Zákrutová struktura, vlastnosti a struktura přástu v závislosti na systému zpevňování. Předpřádání v bavlnářské a vlnařské technologii.12.- 13. Dopřádání. Vlastnosti a struktura přízí v závislosti na parametrech a systémech dopřádání. Porovnání vlastností a struktury prstencových, kompaktních a rotorových přízí.14. Nekonvenční způsoby dopřádaní, základní rozdělení a principy. Vliv technologie tvorby příze na vybrané vlastnosti a strukturu přízí. Technologie skaní a vlastnosti skané příze, struktura skaných přízí.Laboratorní cvičení:Cvičení svojí náplní navazuje na přednášku - procvičuje se látka vyložená na přednášce

Získané způsobilosti

Student má přehled o technologiích výroby příze, účelu jednotlivých spřádacích procesů, principech používaných strojních zařízení a jejich vlivu na strukturu výsledné příze. Ovládá základní přádelnické výpočty.

Literatura

https://skripta.ft.tul.cz/databaze/list_pre.cgi?predmet=274&skripta=202&pro=Ursíny, P. Předení I, skriptum TU Liberec. Liberec, 2006. ISBN 80-7372-077-9.Ursíny, P. Předení II, skriptum TU Liberec. Liberec, 2009. ISBN 978-80-7372-438-2.Lord, P., R. Handbook of yarn production. Technology and Science and Economics. The Textile Institute. Woodhead Publishing Limited Cambridge. England, 2003. KLEIN, W. Manual of textile technology, Volume 1-5. The Textile Institute, 1987. Vaverka, J., Machuta, K., Rybníkář, J. Teorie a praxe předení ve vlnařském průmyslu, Česaná příze. Praha, 1990. ISBN 80-03-00133-1.

Požadavky

Zápočet: Účast na cvičeních. Absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů. Vypracování a obhajoba zadaného projektu.Zkouška: Písemná + ústní

Garant

Ing. Eva Moučková, Ph.D.