Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Textilní technologie (KTT / TET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / TET - Textilní technologie, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Úvod do problematiky tvorby a struktury textilních vlákenných útvarů, historický vývoj, osobitý charakter textilních vlákenných útvarů.2. Základní parametry a jejich souvislosti popisující obecné vlákenné útvary.3. Principy tvorby vlákenných vrstev, jejich typy a způsoby vytváření.4. Specifické vlastnosti textilních vlákenných vrstev 1, pórovitost a charakter mezivlákenných pórů, orientace vláken (Cauchyho rozložení).5. Specifické vlastnosti textilních vlákenných vrstev 2, mechanické chování při stlačování (model Wyka a jeho zobecnění), mechanika napínaného svazku vláken.6. Principy a význam protahování a družení, principy konstrukce průtažných ústrojí, pohyb vláken v průtažném poli.7. Vznik nestejnoměrnosti protahovaných pramenů, stochastické zákony vzniku (Martindaleův model, svazkový model).8. Principy zakrucování, technologické způsoby výroby jednoduchých přízí a hedvábí, tvorba přízí skaných.9. Základní parametry příze a hedvábí, šroubovicový charakter příze a jeho důsledky, Koechlinův koncept geometrických souvislostí a jeho zobecnění, Gegauffův přístup k mechanice příze.10. Principy a význam technologických operací přípravy pro tkaní a pletení.11. Principy tvorby tkaniny, technologické způsoby vlastního procesu tkaní.12. Základní parametry konstrukce tkaniny, geometrie struktury tkaniny (Peirceův model), mezní dostava a "jamming effect", mechanika tkanin.13. Principy tvorby pletenin, technologické způsoby tvorby zátažných a osnovních pletenin.14. Základní parametry konstrukce pletenin, jednoduchá geometrie jednolícní zátažné pleteniny, mezní hustoty a mechanika pletenin.Cvičení:1.- 3. Výpočty technologických a strukturních parametrů délkových textilií (vlákno, příze)4.- 6. Výpočty mechanicko-fyzikálních vlastností délkových textilií (vlákno, příze)7. - 9. Výpočty technologických a strukturních parametrů dvou typů plošných textilií (tkanina, pletenina)10. - 12. Výpočty mechanicko-fyzikálních vlastností tkanin a pletenin.13. Technologické zkušenosti výrobní praxe.14. Zápočet

Získané způsobilosti

Student získá přehled v textilní technologii a základní znalosti strukturních souvislostí, které determinují jakost textilií.

Literatura

nullDostálová, K.; Krivánková, M. Základy textilní a oděvní výroby. Skriptum TU Liberec. Neckář, B. Morfologie a strukturní mechanika obecných vlákenných útvarů. Skriptum TU Liberec. (Jen vybrané části.). TU Liberec, 1998.

Požadavky

Zápočet: Zápočtová písemná práceZkouška: Ústní

Garant

prof. Ing. Bohuslav Neckář, DrSc.