Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Tkaní (KTT / TKA)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / TKA - Tkaní, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní parametry tkanin, rozdělení tkanin dle jejich použití, základní principy tvorby tkaniny, technologický postup přípravy materiálu a výroby tkaniny2. Technologický postup přípravy osnovy, soukání, účel operace, strojní zařízení.3. Snování, účel operace, způsoby snování, strojní zařízení.4. Šlichtování, účel operace, popis šlichtovacích strojů.5. Přivazování a navádění osnovy, příprava útku: soukání útku, paření.6. Celkové uspořádání tkacích strojů, přehled hlavních mechanismů a základní principy tvorby tkaniny na tkacím stroji7. Způsoby zanášení útku na tkacích strojích, zanášení útku člunkem a nevýhody tohoto způsobu8. Prohozní mechanismy skřipcových a jehlových tkacích strojů9. Prohozní mechanismy tryskových strojů10. Mechanismy pro tvorbu prošlupu, vačková prošlupní zařízení, tvar a uspořádání vaček pro danou vazbu11. Listová prošlupní zařízení, princip činnosti, tvorba programu pro řízení listového stroje (technická vzornice).12. Žakárová prošlupní zařízení, princip činnosti, princip tvorby čtení žakárské vzornice13. Mechanismy podávání osnovy a odtahu tkaniny na tkacích strojích, zarážky tkacích strojů a kontrolní mechanismy14. Tkací stroje pro tvorbu tkanin v perlinkových vazbách a vybrané speciální tkací strojeCvičení:1. Organizační připomínky: doporučená literatura, podmínky udělení zápočtu.2. Rozbory tkanin - stanovení základních parametrů3. Vyjádření výrobnosti a výkonu soukacích strojů, brzdičky příze - vypočet síly v niti.4. Samostatné řešení příkladů na téma výrobnost tkacích a soukacích strojů.5. Technologické výpočty při válcovém a pásovém snování.6. Způsoby vyjádření výrobnosti šlichtovacích strojů.7. Samostatné řešení technologických výpočtů na téma snování a šlichtování.8. Výpočty výrobnosti tkacích strojů9. Technická vzornice tkaniny - základní pojmy, způsob zakreslení.10. Základní vazby a jejich technické vzornice.11. Odvozeniny vazby plátnové a keprové.12. Odvozeniny vazby atlasové, konzultace.13. Písemný test.14. Konzultace, udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Orientace v oblasti: technologie přípravy materiálu pro tkaní, základními principy tkalcovské technologie, tkalcovské stavy a tkací stroje, základní tkalcovské vazby i provozní tkalcovské výpočty.

Literatura

Hruda, I. - Moravec, V. Technologie I, 2.část, Technologie přípravy a tkaní, Vazby listových tkanin, skriptum VSŠT, Liberec 1985.

Požadavky

Zápočet: Odevzdání všech zadaných prací.Zkouška: písemná a ústní

Garant

Ing. Petr Tumajer, Ph.D.