Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy tkaní (KTT / TKN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / TKN - Základy tkaní, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Základní parametry tkanin, rozdělení tkanin dle jejich použití, základní principy tvorby tkaniny, technologický postup přípravy materiálu a výroby tkaniny2. Technologický postup přípravy osnovy, soukání, účel operace, strojní zařízení.3. Snování, jednotlivé způsoby snování, základní principy snování, účel této aerace, snování válové.4. Snování pásové, vzor snovaný a způsob jeho zápisu, vliv vzoru snovaného na vzhled tkaniny5. Šlichtování, princip a účel operace, strojní zařízení.6. Navádění, zakládání a přivazování osnovy, technologický postup přípravy útku.7. Základní principy tvorby tkaniny na tkacích strojích, celkové uspořádání tkacích strojů.8. Způsoby zanášení útku, člunkové a skřipcové tkací stroje, barevná záměna těchto strojů.9. Jehlové a tryskové tkací stroje, barevná záměna těchto strojů, vzor házený a způsob jeho zápisu, vliv vzoru házeného na vzhled tkaniny.10. Prošlupní mechanismy tkacích strojů, vačková a listová prošlupní zařízení, tvorba technické vzornice.11. Žakárová prošlupní zařízení, princip činnosti, princip tvorby čtení žakárské vzornice.12. Vliv vazby, vzoru snovaného a vzoru házeného na vzhled tkaniny, základní principy a možnosti vzorování tkanin.13. Mechanismy podávání osnovy a odtahu tkaniny na tkacích strojích.14. Vývojové trendy v oblasti technologie tkaní z historického hlediska.Cvičení:1. Organizační připomínky: doporučená literatura, podmínky udělení zápočtu.2. Rozbory tkanin - stanovení základních parametrů3. Rozbory tkanin - stanovení základních parametrů4. Zápis vzoru snovaného, proužek symetrie5. Rozbor pestře snovaných vzorků tkanin - zápis vzoru snovaného6. Rozbor pestře snovaných vzorků tkanin - zápis vzoru snovaného7. Vzor házený a jeho zápis8. Rozbor pestře tkaných vzorků tkanin9. Vliv barevného snování a házení na vzhled tkaniny10. Technické vzornice pro plátnovou vazbu a její odvozeniny11. Technické vzornice pro keprovou vazbu a vybrané odvozeniny12. Technické vzornice pro atlasovou vazbu a vybrané odvozeniny13. Písemný test14. Konzultace a udělaní zápočtu

Získané způsobilosti

Orientace v těchto oblastech tkaní: typy tkalcovských stavů a tkací stroje; mechanismy strojů pro tkaní; základní tkalcovské vazby; provozní tkalcovské výpočty.

Literatura

CHRPOVÁ, E. Technologie výroby plošných textilií - část 1.Tkaní, TUL, Liberec, 2001, CD. TALAVÁŠEK, O. Tkací stroje člunkové a bezčlunkové. SNTL Praha, 1988. BEDNÁŘ, V. - SVATOŠ, S. Vazby a rozbory tkanin I.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních. Odevzdání 2 semestrálních prací.Zkouška: písemná + ústní

Garant

Ing. Petr Tumajer, Ph.D.