Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie tkaní (KTT / TTK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / TTK - Teorie tkaní, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. - 2. Tkací cyklus a proces, periodické a kontinuální procesy, jednoprošlupní a víceprošlupní systémy, vztahy výkonu a frekvence stroje, hlavní fáze tkacího cyklu.3. - 4. Prošlupní mechanismus, buzení elastických sil v osnově, zdvihové funkce a typy mechanismů.5. - 6. Přírazový mechanismus, buzení sil v osnovních nití tkacím paprskem, statický model přírazné síly a tkacího odporu.7. - 8. Prohozní systémy tkacích strojů - mechanické systémy (člunek, jehla, skřipec), pohybové rovnice jednotlivých fází prohozu, určení rychlostí zanašeče a útku, určení sil v útku9. - 10. Tryskové prohozní systémy (hydraulický a pneumatický), elementární pohybové rovnice prohozu útku, určení rychlostí zanašeče a útku, určení sil v útku11. - 12. Kompenzace nežádoucích sil v průběhu tkacího cyklu, náhradní schéma svůrky, statický adynamický model svůrky.13. -14 Prostředky vnější regulace tkacího procesu, identifikace regulační soustavy, regulované a akční veličiny, základní rovnice regulace, ústřední člen ( PID regulátor). Modelování přírazného procesu, přírazný puls, skluz útku, bilance elastických a adhesních sil, Rázový a lisovací efekt.Laboratorní cvičení:1. Organizační záležitosti a bezpečnost práce v tkalcovské laboratoři.2. Praktické ukázky přírazných a prošlupních mechanismů tkacích strojů v tkalcovské laboratoři.3. Praktické ukázky prohozních mechanismů tkacích strojů v tkalcovské laboratoři.4. Praktické ukázky osnovních a zbožových regulátorů, časový a kruhový diagram činnosti tkacího stroje.5. Praktické měření tahové síly v osnově na tkacím stroji při různých vazbách vyráběné tkaniny6. Zpracování naměřených dat na PC a diskuse výsledků měření.7. Praktické měření tahové síly v osnově a ve tkanině na tkacím stroji při různých útkových dostaváchvyráběné tkaniny.8. Zpracování naměřených dat na PC a diskuse výsledků měření.9. Vliv "upínací" délky osnovní nitě na její tuhost - realizace praktických měření na speciálním měřicím zařízení v tkalcovské laboratoři.10. Zpracování naměřených dat na PC, diskuse výsledků měření - reologické vlastnosti textilních materiálů.11. Praktické měření tahové síly v útku na jehlovém a tryskovém tkacím stroji.12. Zpracování naměřených dat na PC a diskuse výsledků měření.13. Praktické seznámení s přístrojem pro měření tvrdosti přízových návinů, konzultace.14. Udělení zápočtu.

Získané způsobilosti

Prohloubení znalostí v oblasti tkaní, především: formování tkaniny, posuvy a deformace nití ve vazném elementu; síly v osnově a v útku efektivně využívané pro tvorbu tkaniny; prohozní systémy a jejich pohybové rovnice; určení rychlostí zanašeče a útku, určení sil v útku; skladba uzlů tkacího stroje jako odezva na změny tkacího procesu; automatizace tkacího stroje.

Literatura

Nosek S. Teorie tkaní čast II, Dům techniky Pardubice, 1988. Nosek S. Teorie tkaní I, Dům techniky, Pardubice, 1988. DVOŘÁK, J. Tkací proces a stroj, TU-Liberec, 2006. Ormerod A., Sondhelm W.S. Weaving - Technology and Operations, The Textilie Institute. Manchester, UK, 1995. ISBN 187081276X.Masajtis J. Dynamic disturbances of warp tension in weaving and behaviour of the letoff motion on the loom. University of Gent, 1998. ISBN 83-908012-3-X.Bowden F.P, Tabor D. Friction and Lubrication of Solids. Proc. RoySoc., A169, 391, Clar. Press, Oxford. informační server ITMA + Tkaní.CZ.

Požadavky

Zápočet: Absolvování všech laboratorních cvičení. Vypracování a obhájení ročníkových prací z předmětuZkouška: písemná + ústní

Garant

doc. Ing. Josef Dvořák, CSc.