Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Teorie tvorby plošných textilií (KTT / TTP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / TTP - Teorie tvorby plošných textilií, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Příprava materiálu pro tkaní.2. Příprava materiálu pro pletení.3. Základní principy tkaní a pletení.4. Vazby tkanin (rozdělení a patronování vazeb tkanin, základní a vybrané odvozené a žakárové vazby).5. Vazby pletenin (rozdělení a patronování vazeb pletenin, zátažné a osnovní vazby).6. Vytváření prošlupu na tkalcovských strojích, vačkový mechanismus, listový stroj a žakár.7. Zanášení a příraz útku na tkalcovských strojích.8. Pracovní ústrojí plochých a velkoprůměrových pletacích strojů.9. Pracovní ústrojí maloprůměrových a osnovních pletacích strojů.10. Mechanické a elektronické řízení tkalcovských a pletařských strojů.11. Systémy pro přivádění nití a pro odvádění textilie na tkalcovských a pletařských strojích.12. Monitorování činnosti, pohony a ostatní mechanizmy strojů.Cvičení:1. Základní druhy a vazby tkanin, parametry tkanin, technické vzornice základních tkalcovských vazeb a jejich odvozenin. Ukázky vzorků tkanin.2. Technologické výpočty. Výpočet výrobnosti soukacího, snovacího a vybraného tkacího stroje.3. Rozbor vzorku tkaniny.4. Základní druhy pletenin, strukturní parametry pletenin. Ukázky vzorků pletenin.5. Patronování vazeb zátažné pleteniny. Výpočet produkce zátažných pletacích strojů.6. Žakárové vazby pletenin.7. Patronování vazeb osnovní pleteniny. Výpočet produkce osnovních pletacích strojů.8. Rozbor vzorku zátažné pleteniny.9. - 11. Praktika na pletařských strojích. Vzorovací možnosti pletařských strojů.12. - 13. Praktika na tkalcovských strojích.

Získané způsobilosti

Znalost probrané látky tohoto předmětu - teoreticky i prakticky.

Literatura

https://skripta.ft.tul.cz/SPENCER, D. Knitting Technology. Pergamon Press, Oxford, 1989. KOVÁŘ, R. Pletení, skriptum FT TUL (3. vydání). Liberec, 2005. TALAVÁŠEK, O. Tkací stroje člunkové a bezčlunkové. SNTL Praha, 1988.

Požadavky

Zápočet: Vypracování a úspěšné obhájení všech úloh teoretické a praktické části cvičení.Získání dovednosti při práci na vybraných strojích. Úspěšné absolvování zápočtového testu.Zkouška: Písemná a ústní.

Garant

Ing. Brigita Kolčavová Sirková, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana ŠpánkováIng. Jana Špánková