Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Vazby a navrhování pletenin (KTT / VNP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / VNP - Vazby a navrhování pletenin, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Tvorba osnovní a zátažné pleteniny, základní pojmy, rozdělení vazeb, používané materiály pro osnovní a zátažné pletení.2. Principy technického zápisu, základní osnovní vazby, dvou a vícepřístrojové, vazby s otvory (tyly, marquisette).3. Princip kladení pod jehlami, vzorování krajek a krajkovin tvořených na osnovních strojích mechanicky ovládaných.4. Princip žakárového vzorování, základní popis osnovních strojů s žakárovými kladecími přístroji.5. Použití technik 3NT a 4NT pro žakárové vzorování osnovních pletenin.6. Vzorování osnovních pletenin s využitím výpočetní techniky, software DesignScope Victor Raschel - EAT.7. Zpracování návrhu osnovní pleteniny pomocí software DesignScope Victor Raschel.8. Simulace žakárových osnovních pletenin a úprava návrhu vzoru, vliv rozdílných délkových hmotností nití a pořadí kladení na výsledný vzhled osnovní pleteniny.9. Osnovní jednolícní vazby s přídavnými nitěmi (plyšové vazby a vazby technických pletených textilií (mono, bi a multiaxiální pleteniny)).10. Osnovní oboulícní pleteniny, technický zápis, osnovní dvoulůžkové stroje a jejich použití pro oboulícní vazby. Vazby simplexové, distanční, duté, vzorování osnovních oboulícní pletenin.11. Zátažné pleteniny - rozdělení vazeb. Zátažné jednolícní a oboulícní vazby, vazby základní a odvozené.12. Principy vzorování při zátažném pletení (vyřazení jehly z činnosti, přerušení činnosti jehly, omezení činnosti jehly, posun lůžka, přemístění očka, změna délky nitě v očku).13. Vzory barevné, plastické, pleteniny s doplňkovými nitěmi, pleteniny speciální.14. Vazby interlokové, vzorování a vazby obourubních pletenin.Cvičení:1.- 2. Názvoslovní pletařských vazeb. Příklady osnovních pletenin a jejich patronování.3.- 4. Tvorba návrhu pro osnovní jednolícní pleteninu s žakárovými kladecími přístroji. Výběr techniky a parametrů týkajících se vzoru a pletařského stroje.5.-7. Vzorování pomocí programového prostředí DesignScope Victor Raschel - základní funkce a práce s návrhem.8.-9. Zpracování návrhu pomocí DesignScope Victor Raschel - výběr osnovních vazeb a konečná simulace návrhu.10. Příklady a návrhy zátažných pletenin, rozbor vzorků.11.- 12. Návrh vazby zátažné pleteniny na pletacím stroj Pfaff electronic 6000.13.- 14. Zhotovení navržené pleteniny na pletacím stroji Pfaff electronic 6000.

Získané způsobilosti

Studenti si rozšíří znalosti v oblasti pletařských vazeb a v oblasti vzorování pletenin osnovních i zátažných. Jsou schopni si vytvořit vlastní návrh osnovní žakárové pleteniny s využitím výpočetní techniky.

Literatura

SPENCER, D.J. Knitting technology a comprehensive handbook and practical guide, Cambridge, England, Woodhead Publishing Limited, 2001. Kovaříková, M. Vazby a rozbory pletenin, SNTL Praha. &, &. MAJER,V., VOTÁNEK, V. Vazby osnovních pletenin, SNTL 1970, Praha. KOČÍ, V. Vazby pletenin. SNTL, 1980. Manuál CAD systému DesignScope Victor Raschel - EAT. DANĚK, V. Stroje a technologie osnovního pletení, skriptum VŠST, Liberec 1984.

Požadavky

Zápočet: Vypracování a obhájení laboratorních protokolů a návrhů, realizace na pletacím stroji Pfaff electronic 6000.Zkouška: písemná a ústníPodmínka registrace: zkouška z Pletení

Garant

Ing. Irena Lenfeldová, Ph.D.