Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy textilní a oděvní výroby (KTT / ZTV)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KTT / ZTV - Základy textilní a oděvní výroby, Fakulta textilní, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Inženýrské aspekty v základních oblastech textilní a oděvní výroby. Základní charakteristiky textilií. Minulost, současnost a budoucnost textilního oboru.2. - 4. Přádelnictví - procesy předení v přádelnách bavlny, vlny a lnu. Základní charakteristiky strojů. Jemnost délkových textilií, technologické výpočty.5. - 6. Tkalcovství - základní pojmy a principy tkaní, příprava pro tkaní, tkací stroje. Tkalcovské vazby a výrobky.7. - 9. Pletařství - základní pojmy, pletení a pletařské stroje, jejich pracovní ústrojí. Pletařské vazby a výrobky.10. - 11. Hlavní technologické principy výroby netkaných textilií, vlastnosti, použití.12. - 13. Zušlechťování textilií, základní pojmy, přehled principů a strojních zařízení.14. - 15. Oděvnictví - základní pojmy, přehled principů a strojního zařízení.16. Vysoce funkční textilie (sportovní, bariéry).17. Technické textilie.18. Komfort textilií.19. Energie v textilním průmyslu (konvenční zdroje, IČ, mikrovlny, plazma).20. Voda a ostatní transportní média (rozpouštědla, nanokapaliny, superkritický stav).21. Nanotechnologie v textilu.Cvičení:1. Úvod, bezpečnostní pokyny, ukázky textilií.2. Výpočty jemnosti délkových textilií a technologické výpočty.3. - 4. Příprava pro předení, předení - základní pojmy. Demonstrace v poloprovozní přádelnické laboratoři - KTT, FT, TUL.5. - 6. Exkurze do poloprovozní tkalcovské laboratoře - KTT, FT, TUL, demonstrace principů zavádění útku. Tkaní - příprava materiálu pro tkaní, vzorování tkanin - CAD systém EAT.7. - 8. Základní pletařské vazby. Vypracování řádku na plochém pletařském stroji (tvorba očka). Demonstrace v poloprovozní pletařské laboratoři - KTT, FT, TUL.9. Test.11. - 12. Netkané textilie - rozdělení, ukázky vzorků. Demonstrace v poloprovozní laboratoři netkaných textilií - KNT, FT, TUL.13. Zušlechťování textilií. Demonstrace v poloprovozní laboratoři zušlechťování textilií - KTC, FT, TUL.14. Základní pojmy v oděvní výrobě, demonstrace vybraného výrobního postupu. Ukázky v poloprovozní laboratoři oděvnictví - KOD, FT, TUL.

Získané způsobilosti

Studenti mají základních znalostí z oblasti textilních a oděvních technologiích.

Literatura

Pospíšil, T. a kol. Příručka textilního odborníka I, II. SNTL Praha, 1981. Dostalová, M., Křivánková, M. Základy textilní a oděvní výroby, skripta TU, Liberec 2004. &, &.

Požadavky

Zápočet: Aktivní účast na cvičeních, absolvování testu znalostí nad stanovenou hranici počtu bodů.Zkouška: Písemná.Podmínka registrace: Žádná.

Garant

Ing. Monika Vyšanská, Ph.D.