Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Moderní a současná architektura (KDA / DA7)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDA / DA7 - Moderní a současná architektura, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Zrod moderní architektury na přelomu XIX. a XX. století: Chicagská škola, Hnutí Arts and Crafts.2. Wagner a jeho škola. Belgická secese. Art Nouveau.3. Bauhaus a výstavy bydlení ve Stuttgartu, Wroclavi, Vídni4. De Stijl a předválečná holandská architektura5. Předválečné dílo Le Corbusiera6. Ruská avantgarda, italský racionalismus a totalitní režimy7. Česká architektura 20. a 30. let8. Mies van der Rohe a mezinárodní styl.9. Poválečná tvorba Le Corbusiera; skulpturální tendence v architektuře a brutalismus10. Alvar Aalto a organická architektura11. Archigram,technicistní proudy architektury, high tech.12. Louis Kahn, dobové kritiky moderny a tendence postmoderní architektury13. Poválečná česká architektura.14. Shrnutí

Získané způsobilosti

Schopnost analyzovat zdroje moderní architektury.

Literatura

Gössel, P., Leuthäuserová, G. Architektura XX. století. Praha, 2001. Vorlík. P. Dějiny architektury dvacátého století. Praha, 2010. Dějiny českého výtvarného umění, sv. IV. Praha, 1998. Glancey, J. Moderní architektura. Praha, 2004. Frampton, K. Moderní architektura - Kritické dějiny. Praha, 2004. Švácha, R. Od moderny k funkcionalismu. Praha, 1995. Kratochvíl, P. Současná česká architektura a její témata. Praha, 2011.

Požadavky

a) k zápočtu před zkouškou: zpracování 3 kratších esejů - zpravidla interpretace dobových architektonických textů - zadávaných a odevzdávaných v průběhu semestru.b) ke zkoušce: zvládnutí vybraného tématu (architektonického proudu či osobnosti) formou ústní zkoušky.

Garant

prof. PhDr. Petr Kratochvíl, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. Petr Kratochvíl, CSc.