Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění a architektury 2 (KDA / DUA2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDA / DUA2 - Dějiny umění a architektury 2, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezující zkoumání povahy umění a umělecké tvorby. Odlišení středověkého a současné pojetí. Typy obrazů, posvátné a kultické obrazy (antické pojetí, byzantské a západní pojetí).2. Pozdně antické a raně křesťanské názory na úlohu a podobou umění - Dionysios Areopagita, Augustinus.3. Byzantské umění, religiózní a didaktická podoba umění. Otázka ikonoklasmu.4. Typizace umělecké tvorby, vzorníky. Dílenské pojetí umění (nař. Cennino Cennini) a opuštění tohoto pojetí v dalším období.5. Počátky gotického umění. Opatství Saint Denis, modelový příklad z hlediska věcného i z hlediska pozdějších výkladů.6. Srovnání gotického a románského umění, vztahy románské a gotické architektury, Cluny, Moissac apod.7. Pozdější výklady gotického umění - organický, krystalický a expresivní výklad gotiky. Gotický revival, dostavba katedrál v 19. stol.8. Srovnání vývoje v Itálii a za Alpami.9. Gotická katedrála jako souhrnné téma středověkého umění. Role církevní budovy integrující sochařství, malbu a architekturu do "multimediálního" prostředí. Gotická architektura a scholastická tradice. Katedrála jako kamenná kniha versus knihtisk.10. Přehled gotického umění v Čechách I, specifika a kontextuální evropské souvislosti11. Přehled gotického umění v Čechách II.12. Středověká estetika.13. Rezerva.

Získané způsobilosti

Rozvinout schopnost reflexe a kontextuálního myšlení. Získat přehled o vztazích umění a architektury.

Literatura

Nickel, H. L. Byzantinische Kunst. Leipzig, 1964. Rice, D. T. Byzantské umenie. Bratislava, 1968. Dějiny českého výtvarného umění I. 1-2. Praha, 1984. Gilbertová K.E., Kuhn H. Dějiny estetiky. SNKLU, Praha 1965. Svoboda, K. Estetika sv. Augustina a její zdroje. Brno, 1996. Belting, H. ild und Kult, Eine Geschichte des Bildes vor dem Zeitalter der Kunst. München, 1990. LE GOFF, J. Kultura středověké Evropy. Praha Odeon, 1991. ISBN 80-207-0206.Merhautová, A. Raně středověká architektura v Čechách. Praha: Academia, 1971. Kidson, P. Románské a gotické umění. Praha: Artia, 1973. Merhautová, A., Třeštík, D. Románské umění v Čechách a na Moravě. Praha: Odeon, 1983. ECO, U. Umění a krása ve středověké estetice. Praha Argo, 1998. ISBN 80-7203-098-1.

Požadavky

Zkouška: písemný test

Garant

prof. PhDr. Tomáš Vlček, CSc.

Vyučující

Mgr. Kamil Nábělek