Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Dějiny umění a architektury 6 (KDA / DUA6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDA / DUA6 - Dějiny umění a architektury 6, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doba zrodu fotografie a utváření realismu v malířství, divadle, literatuře- L.-J.-M. Daguerre, W. H.. Fox Tailbot, Nadar, G. Courbet, Barbizonská škola, H. Balzac, Ch. Dickens, L. N. Tolstoj2. Umění, kultura a zboží - podvojný charakter událostí, vztahů, věcí -Světové výstavy, umění, design a interiérJohn Ruskin, hnutí Arts and Craft a Prerafaelité3. Přestavba Paříže, "hlavního města 19. století"- Baron Hausmann, Ch. Garnier,triumf buržoasie a umění "pompierů"4. Revoluce vidění - ipmresionismus C. Pissaro, E. Manet, C. Monet, P. Cézanne5. Okružní třída- historismus a rozrůznění modelů kulturních reprezentací ve stínu snů o gesamtkunstwerku6. Hledání jednoty na základě nového uplatnění představivosti a vnímání: a)ve vztazích k světlu a barvě - pointilismus, b) prostřednictvím synestézí - symbolismus, c) prostřednictvím tvarové psychologie7. Objevy významů a principů tvůrčího myšlení ve výtvarném umění, A. Riegl, H. Woelflin, A. Schmarzow8. První Chicagská škola architektury, stavby pod diktátem praxe, D. Adler, D. Burnham, L.Sullivan, F. L. Wright a další9. "Moderní architektura", Otto Wagner a jeho škola10. Ornament a dokorace v umění a designu doby kolem roku 190011. Předmět, pohyb, prostor: nové motivy ve filozofii a výtvarném umění konce 19. apočátku 20. století

Získané způsobilosti

Rozvinout schopnost reflexe a kontextuálního myšlení. Získat přehled o vztazích umění a architektury.

Literatura

Rosenblum, R., Janson, H. Art of the nineteenth century. London, 1984. Volavka, V. České malířství a sochařství 19. století. Praha, 1968. Hofmann, W. Das Irdisshce Paraies, Motive und Ideen des 19. Jahrduhderts. München, 1974. Dějiny českého výtvarného umění, sv. IV. Praha, 1998. Benjamin, W. Dílo a jeho zdroj. Praha, 1979. Eisenman, S.F. Nineteenth Century Art, A critical History. London, 1994. Vlček, T. Praha 1900. Praha, 1987.

Požadavky

Zkouška: písemný test

Garant

prof. PhDr. Tomáš Vlček, CSc.

Vyučující

Mgr. Filip Šenk