Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Současná architektura 1 (KDA / SA1M)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KDA / SA1M - Současná architektura 1, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvodní přednáška o současném stavu architektonické tvorby a současných tendencíchOsobní styly. Styly ad hoc.Paralelní tendence - postmoderní revoluce otevírá pole pro množství rozmanitých stylových projevů, těžících z pokusů o nalezení významového jazyka.Teoretikové Robert Venturi, Aldo Rossi, Colin Rowe, Charles Jencks a jejich vliv na otevírání archit. tvorby působení regionálního, historického a komerčního prostředí.Padesátá a šedesátá léta: pozdní Le Corbusier, Japonsko, Indie, Francie. Mies van der Rohe. Oscar Niemeyer, Eero Saarinen, Paul Rudolph, Louis Kahn, Kenzo Tange, Kunio Mayekawa. Beton jako fenomén nové estetiky. V. Britanie, Nový brutalismus. A. a P. Smithonovi, J. Stirling aj.Pokračování, zlom v šedesátých letech.Šedesátá léta: japonský metabolismus a urbanistické utopie. Yona Friedman - třídimenzionální města, Archigram. Flexibilní systémy, primérní a sekundární struktury.Šedesátá léta: krize funkcionalistického urbanismu a rozpad CIAM. Team X. Pokusy o překonání krize. Skulpturalismus. Pokusy o formování identického prostředí. Vliv knihy Kevina Lynche Obraz města.Exkurze do významného architektonického ateliéru, nebo na architektonickou výstavu.

Získané způsobilosti

Získat přehled o současných trendech architektury.

Literatura

časopisy. Architekt, Stavba, Fórum, Zlatý řez. Halík, P., Kratochvíl, P., Nový O. Architektura a město. Praha, 1996. Frampton, K. Moderní architektura - Kritické dějiny. Praha, 2004. Lynch, K. Obraz města. Praha, 2004. Venturi, R. Složitost a protiklad v architektuře. Praha, 2003. Le Corbusier. Za novou architekturou. Praha, 2004.

Požadavky

Seminární práce na uložené téma, znalost přednesené látky.

Garant

doc. Ing. Pavel Halík, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Pavel Halík, CSc.