Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kovové a dřevěné konstrukce 2 (KNK / KK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KNK / KK2 - Kovové a dřevěné konstrukce 2, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Doplňkové konstrukce objektů - obvodový plášť, zasklení, meze tradičních konstrukcí. Schodiště a jejich druhy, zábradlí. Konstrukční zásady u nás a jinde. Příklady realizací.2. Stykování konstrukcí, svary, šrouby, čepy, nýpy. Výroba konstrukcí. Projektová dokumentace. Doprava montážních celků, předmontáž, stavební montáž.3. Ochrana ocelových konstrukcí. Koroze, její rychlost; elektrochemická řada kovů. Návrh ochrany konstrukcí proti korozi, druhy povlaků, konstrukční zásady. Ochrana proti požáru. Doporučení a příklady nevhodných kontaktů různých materiálů a prostředí na konstrukce.4. Umělé hmoty aj. nosné materiály. Příklady použití jiných materiálů ve stavebnictví, druhy umělých hmot. Popis používaných nosných plastů - laminát, polyuretan, polykarbonát.5. Dřevo jako materiál - výhody a nevýhody, vliv vlhkosti prostředí a délky působení zatížení. Pevnosti. Druhy dřev, typy řeziva. Materiály na bázi dřeva - desky lepené, OSB, MDF, modifikované a zhuštěné dřevo. Bambus, exotická dřeva.6. Dimenzování - základní namáhání, tah, tlak, vzpěr, ohyb. Klopení nosníků, smyk v uložení, oslabení nosníku osedláním. Spojování dřevěných konstrukcí, hřebíky, vruty, svorníky, hmoždinky a jiné.7. Stropní nosníky klasické (povaly, lepenice, trámové, typ PARSIMON aj.) a novodobé (fošnové, krabicové, lepené složené a masivní, dřevobetonové aj.). Návrh a dimenzování.8. Dřevěné podlahy, druhy, způsoby provádění. Dřevěné rošty. Stěny srubové, sloupkové (typ Baloon a Paltform Frame), panelové, hrázděné, stěny z tvarovek. Způsoby provádění, zásady používání a navrhování.9. Návrh sloupu, vzpěr a dimenzování. Příčky, prkenné stěny. Spojování prken, tesařské spoje. Prvky klasických krovů, krokev, vaznice, vazný trám. Jejich vzájemné působení.10. Konstrukce krovů - vlašské krovy, krokevní soustava, hambalkové krovy v historii a dnes. Vaznicové soustavy, ležatá a stojatá stolice, Ránkův krov, věšadla a vzpěradla. Krovy věží a centrálních staveb. Příklady realizací.11. Konstrukce střech - příhradové vazníky sbíjené, svorníky s hmoždíky, kombinované. Vazníky s ocelovými styčníkovými plechy, systém Greimbau a novodobý GANG-NAIL se zalisovanými plechy s trny. Vazníky plnostěné, lepené. Ztužení střech.12. Konstrukce hal a zastřešení - Ardantův krov, ránové systémy, skružené nosníky. Lamelová (Zöllingerova) klenba, Kroherův krov (lomenice), armované nosníky. Příklady oblouků a bání.13. Konstrukční zásady - postup při návrhu konstrukce, konstrukční zásady pro stropy, střechy, sloupy, ztužení a fasády. Časté chyby v projektech.14. Exkurze (podle času a zájmu studentů je možné vložit prohlídku krovů ve objektech TUL a prohlídka lamelové konstrukce střechy (Zöllingerovy kopule) - ojedinělá konstrukce v širokém okolí)Cvičení: navazují na přednášky s důrazem na schopnost návrhu konstrukcí v rozsahu nutném pro předběžný návrh nosných konstrukcí. Samostatná práce - návrh dřevěného stropního nosníku nebo sloupu.

Získané způsobilosti

Student získá přehled základních typů dřevěných konstrukcí pro návrh projektu, možnosti materiálu, jeho výhody i meze použití; rovněž i přehled o konstrukčních plastech. Součástí znalostí je i základní návrh profilů.

Literatura

Kuklík, P., Studnička, J. Dřevěné a kovové konstrukce. Informatorium Praha, 2006. Marek, P. Kovové konstrukce pozemních staveb. SNTL Praha, 1985. Skrbek, A. Dřevěné konstrukce krovů velkých rozpětí. B. Pyšvejc Praha, 1948. Štefko, J., Reinprecht, L. Dřevěné stavby. JAGA Bratislava, 2004. Wanke, J. Spal, L. Ocelové trubkové konstrukce - Technické průvodce č.3 ( Pevnost a pružnost), 4 ( Statika). Faltus, F. Prvky ocelových konstrukcí, Ocelové konstrukce pozemních staveb, Mosty trámové a obloukové, Mosty visuté a zavěšené. SNTL Praha, 1963. Kohout, J., Tobek, A. Tesařství. Grada Publishing Praha, 1966. Kolektiv autorů ČVUT. Zásady navrhování podle Eurokódu 3. ČVUT Praha, 1994.

Požadavky

Vstupní znalosti: základy statiky v rozsahu výuky ve 2. ročníkuZápočet: vypracování konkrétních návrhů stropních nosníků nebo sloupůZkouška: ústní v rozsahu daném přednáškami

Garant

Ing. Jan Suchánek

Vyučující

Ing. Jan SuchánekIng. Jan Suchánek