Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ekonomika staveb (KPS / ER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ER - Ekonomika staveb, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Projektové řízení stavby. 2. Životní cyklus stavby, vazba na Stavební zákon. 3. Ekonomika výstavbového projektu. 4. Cena ve stavebnictví, třídění. 5 a 6. Předběžná cena stavebního objektu a stavby. 7. Položková cena stavebního objektu. 8. Kalkulace ceny. 9. Cena projektových prací. 10. Podnikání ve stavebnictví (FO, PO). 11. Autorizace, činnost autorizovaného architekta, základy pracovního práva. 12. Smluvní vztahy, logické sestavení smlouvy o dílo na projektové práce. Časový a finanční plán stavby. 13. Veřejné zakázky. 14. Fakturace, daně, daňové účetnictví. 14. RezervaCvičení:Zadání dle podkladů studentů (práce z minulých ročníků), sestava stavebních objektů, určení způsobu stanovení předběžné ceny stavby, cena projektových prací, sestavení celkového rozpočtu stavby, zpracování návrhu smlouvy o dílo, časový a finanční plán stavby (řádkový harmonogram), vystavení faktury v čase předání např. DUR - v souladu s ustanoveními SoD.Cvičení probíhají formou konzultací jednotlivých problémů konkrétní zvolené stavby s každým studentem.Obhajoba seminární práce tvoří nedílnou část zkoušky z předmětu EŘ.

Získané způsobilosti

Student se bude schopen orientovat v základních kategoriích z oblasti ekonomiky staveb a jejího právního rámce. Specifika podnikání ve stavebnictví.

Literatura

Hačkajlová, L. Stavební ekonomika I. - III. skripta ČVUT Praha. Švarcová, J. Stručný přehled ekonomiky. skripta VUT brno. zákony v platném znění. Puchýř, Marková, Tichá. Ceny ve stavebnictví VUT. 1999. Valach, J. a kolektiv. Finanční řízení podniku, Ekopress. 1997. Synek, M. a kolektiv. Managerská ekonomika, Grada. 1996. Hájek, V. a kolektiv. Řízení stavební firmy. ČKAIT, 1999. Wohe, G. Úvod do podnikové ekonomiky, C.H. Beck. Praha, 1995. Kolektiv autorů. Výkonný a honorářový řád ČSSI. 1998.

Požadavky

TÉMA A CÍLE CVIČENÍ: zpracování souhrnného rozpočtu stavby, časový a finanční plán, smlouva o díloFORMA: CÍLE CVIČENÍ: Naučit se spočítat předběžnou cenu stavebních objektů i dle minimálních projektových podkladů - metodou rozpočtových ukazatelů a agregovaných cen, a návazně stanovit cenu za projektové práce podle Honorářového řádu a vlastní kalkulací ceny. Zpracovat souhrnný rozpočet stavby. Sestavit ve formě řádkového harmonogramu časový a finanční plán stavby s použitím klíčových dílčích činností (projektová dokumentace, územní rozhodnutí, stavební povolení, kolaudace stavby) včetně realizace stavby. Hlavním cílem je umět promítnout všechny dílčí výsledky do Smlouvy o dílo na projektové práce a komplexní dodávku celé stavby.

Garant

Ing. Zdena Mandlová

Vyučující

Ing. Zdena MandlováIng. Zdena Mandlová