Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Realizace staveb (KPS / RS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / RS - Realizace staveb, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předmětu Realizace staveb.2. POV - organizace staveniště zařízení staveniště, zdvihací prostředky.3. Základy stavebně technologického projektování - časové plány, technická dokumentace projektu.4. Základy stavebně technologického projektování - technologické postupy (technologická kázeň), vazby projektování a provádění.5. Zemní práce - spodní stavba.6. Základy + hydroizolace.7. Konstrukční systémy hrubé stavby (provádění, vazby na zdvihací prostředky).8. Zastřešení.9. Fasády + zateplování.10. Procesy vnitřní (příčky, hrubé podlahy, omítky ?.).11. Kompletační a dokončovací konstrukce (obklady, malby, podlahy, podhledy ?).12. Technologie domovních instalací.13. Inženýrské sítě a přípojky.14. Společenské aspekty přípravy staveb, investorská činnost, příprava zhotovitele, zadávání zakázek.Cvičení:TÉMA A CÍLE CVIČENÍ : na konkrétním projektu studenta vypracovat průvodní a technickou zprávu, situaci POV, zjednodušený časoprostorový graf stavby, technologický předpis pro vybranou činnost.průvodní zpráva- základní stavebně technická charakteristika objektu (hlavních konstrukcí)technická zpráva- charakteristika staveniště- (majetkoprávní vztahy, napojení na IS, vazby na okolní objekty ap.)- členění stavby na stavební objekty- potřebná kapacita a využití dosavadních nebo nově budovaných objektů zařízení staveniště- objekty ZS zahrnuté do základních finančních nákladů stavby a nároky na poplatky (např. jeřábová dráha, jeřáb, ochrana nebo přeložky stávajících inž. sítí, dopravní značení, úhrada za použití veřejného prostranství, nájmy pozemků, poplatek za uložení zeminy nebo suti na skládku ap.)- zdvihací prostředky - jeřáby + výtahy (návrh, umístění, návaznost na mimostaveništní a staveništní dopravu, doprava jeřábu na staveniště)- zajištění energií pro staveniště- bilance zemních prací- dopravní trasy- popis věcného rozsahu stavební připravenosti pro technologická zařízení- údaje o zvláštních opatřeních popřípadě o způsobu provádění ve vazbě na BOZsituace POV- obvod staveniště, dočasné a trvalé zábory dalších ploch, definitivní a provizorní přípojky IS, staveništní komunikace, vjezdy do staveniště, dopravní trasy, staveništní skládky a sklady, sociální zařízení, jeř. dráha, umístění stav. Výtahůzjednodušený časoprostorový graf stavbytechnologický předpis pro vybranou činnost

Získané způsobilosti

Cílem je v první části obeznámit studenta se základními technikami plánování realizací staveb. V druhé části se probírají metody realizace hlavních subsystémů staveb.

Literatura

Frnková, Tománková. Ekonomika stavebního díla - Projekt z přípravy a řízení staveb. ČVUT Praha. Gail, Z., Pánek, V. Realizace staveb a souborů - konstrukčně výrobní systému hrubé stavby. ČVUT Praha. Kočí, B., Kovářová, B. Technologie domovních instalací. Musil, F., Henková, S., Nováková, D. Technologie pozemních staveb - Návody do cvičení. VUT Brno. Kočí, B. a kol. Technologie pozemních staveb - technologie stavebních procesů. VUT Brno.

Požadavky

Zápočet: Vypracování cvičení v grafické a písemné formě, písemný test. Zkouška: ústní.

Garant

Ing. Petr Šmakal

Vyučující

Ing. Petr ŠmakalIng. Petr Šmakal