Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Stavitelství 2 (KPS / ST2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / ST2 - Stavitelství 2, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Denní a roční chod klimatu, základní technické parametry klimatu a jejich vyjadřování. Sluneční záření.2. Teplo. Podstata a způsoby šíření. Vedení tepla: materiálové charakteristiky. Rovnice ustáleného vedení tepla. Tepelný odpor, součinitel prostupu tepla.3. Navrhování konstrukcí z pohledu zajištění tepelné pohody v interiérech staveb. Základní normové požadavky a předpisy. Tepelné izolace. Tepelné mosty.4. Dodatečné zateplování staveb. Materiálová a konstrukční řešení.5. Vlhkost: formy přítomnosti vlhkosti v konstrukcích. Pára, voda, led a jejich vlastnosti.6. Vázání vlhkosti na stavební materiály. Adsorpce, kapilární kondenzace. Rovnovážná vlhkost.7. Transportní mechanizmy vlhkosti ve stavebních konstrukcích. Konvekce, difúze, kapilární vedení.8. Normové posuzování obalových konstrukcí na účinky vlhkosti. Kondenzace. Povrchová kondenzace, celoroční bilance vlhkosti. Souvislost s tepelnými mosty.9. Zásady navrhování konstrukcí na účinky vlhkosti. Vlhkostní bariéry. Obvodové a střešní pláště.10. Infiltrace a exfiltrace vzduchu obalovými konstrukcemi. Průvzdušnost stavebních konstrukcí. Zajištění povinné výměny vzduchu.11. Difúzně uzavřené a otevřené konstrukce.12. Nepřímá zatížení a objemové změny materiálů.13. Nepřímá zatížení a jejich vztah ke vzniku závad moderních konstrukcí. Trvanlivost konstrukcí.14. Emise radonu. Ochrana konstrukcí proti účinkům radonových emisí.

Získané způsobilosti

Student se seznámí se základní aspekty navrhování staveb z pohledu tepelné a vlhkostní techniky. Základní parametry klimatických vlivů a rizika konstrukcí z důvodu působení nepřímých zatížení.

Literatura

Hutcheon, N., Handegord, G. Building science for a cold climate. John Willey and Sons, 1983. Kulhánek, F. Stavební fyzika II, Stavební tepelná technika. ČVUT Praha, 2003. Pánek, J., Rojík, V., Krňanský, J. Technicko-fyzikální analýza staveb. ČVUT Praha, 1989. Řehánek, J., Janouš, A., Kučera, P. Tepelně technické a energetické vlastnosti budov. Grada Publishing, 2002.

Požadavky

absolvování přednášek z obecné fyzikyminimálně účast na deseti přednáškách za semestr (podmínka připuštění ke zkoušce)znalosti ke zkoušce v rozsahu přednášek

Garant

doc. Ing. Eva Burgetová, CSc.

Vyučující

doc. Ing. Eva Burgetová, CSc.Ing. Jan ČervenkaIng. Jana KošťálováIng. Ivan Sýkora