Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do stavitelství 2 (KPS / US2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPS / US2 - Úvod do stavitelství 2, Fakulta umění a architektury, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vývoj a přehled stavebního materiálu. Vliv zlatého řezu a jeho využití.2. Základní obory stavební výroby. Modulová koordinace rozměrů. Konstrukční systémy budov a jejich klasifikace .3. Inženýrsko geologický průzkum staveniště a druhy zemních prací. Zabezpečení stavebních jam, základové spáry a hloubky založení. Plošné a hlubinné základy. Rozdíly u podsklepené a nepodsklepené budovy.4. Exkurze na stavbě.5. Svislé nosné a nenosné konstrukce a materiálové rozdělení. Základní typy vazeb u zdiva a kamene. Ztužující věnce a kleštiny.6. Funkce vodorovných konstrukcí. Stropní konstrukce včetně klenby, vyložené, převislé a ustupující konstrukce. Základní typy dřevěného, železobetonového, keramického a ocelového stropu.7. Základní funkce a požadavky spojovacích konstrukcí. Třídění schodiště a popis jednotlivých částí. Výpočet schodišťového prostoru. Žebříky a stupadla. Šikmé rampy, plošiny, výtahy a eskalátory.8. Základní požadavky na zastřešení, členění střešních konstrukcí, sklony a geometrické tvary. Konstrukční systémy střešních konstrukcí.9. Krovy, popis jednotlivých prvků a základní stolice krovu. Řešení střešních rovin jednoduchých příkladů.10. Komíny a opakování probrané látky.11. Test .12. Stavební dokumentace a stavební výkresy. Druhy čar a jejich použití.13. Zaměření učebny, výkres půdorysu a příčného řezu v měřítku 1:50.14. Závěrečný test.Cvičení:Cvičení svojí náplní navazují na přednášku.

Získané způsobilosti

Student se obeznámí se základními oblastmi stavební činnosti a se základními částmi staveb. Dále se naučí základy názvosloví a zobrazování konstrukcí.

Literatura

Kolektiv autorů:. Konstrukce pozemních staveb. SNTL, 1968. Horniakova, L. a kol.:. Konštrukcie pozemnych stavieb. Jaga, 1995. Neufert, E.:. Navrhování staveb. Consultinvest, 1995. Kolektiv autorů:. Navrhování staveb. SNTL, 1966. Kolektiv autorů:. Projektování staveb bytových a občanských. SNTL, 1979.

Požadavky

- minimálně účast na deseti přednáškách za semestr, pro absolventy stavební průmyslové školy minimálně na sedmi přednáškách.- napsání 2 testů a splnění závěrečného testu na minimálně 60%.- odevzdání práce : A4 - Tiskací písmo jednotné velikosti libovolného textuA3 - Půdorys a příčný řez učebnou

Garant

Ing. Jana Košťálová

Vyučující

Ing. Jana KošťálováIng. Jana KošťálováIng. Stanislav Staněk, CSc.