Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. péče u akut. a krit. stavů 1 (UZS / AP1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / AP1 - Ošetř. péče u akut. a krit. stavů 1, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednáškya a cvičení:1. Základní pojmy a legislativa v akutní medicíněa. Obsah přednášky: Základní pojmy v akutní medicíně, v medicíně kritických stavů, urgentní medicíně, zejména v pohledu medicíny katastrof a její průnik do nemocniční ošetřovatelské připravenosti a péče. Nové kompetence podle nové legislativy a systému vzdělávání pro intenzivní medicínu a péčib. Obsah cvičení: exkurze - ZZS a ARO2. Připravenost na mimořádné událostia. Obsah přednášky: problematika hromadných neštěstí a tříděníb. Obsah cvičení: praktické příklady integrace IZS při hromadném neštěstí, praktické ukázky dokumentace při triage3. Přednemocniční neodkladná péčea. Obsah přednášky: neodkladná péče - přednemocniční a nemocniční, rozdíly a návaznost - výsledky a požadavky na zdravotníky - výzvy etiky, bezpečnosti, protokolizace a personalizace. Paliativní péče a smrt v intenzivní péči.b. Obsah cvičení: spolupráce a organizace IZS v praktických příkladech4. Zhodnocení pacientů v akutních a kritických stavech sestroua. Obsah přednášky: základy fyzikálního vyšetření u akutních stavů, zhodnocení laboratorních parametrů aj.b. Obsah cvičení: Praktický nácvik zhodnocení stavu pacienta v akutních a kritických stavech5. Základy první pomocia. Obsah přednášky: první pomoc u fraktur, krvácení, popáleniny a další včetně transportu postiženéhob. Obsah cvičení: Praktický nácvik první pomoci6. Základní kardiopulmonální resuscitacea. Obsah přednášky: viz. Guideline 2015b. Obsah cvičení: Praktický nácvik základní kardiopulmonální resuscitace s využitím Simmana7. Rozšířená kardiopulmonální resuscitace dospělýcha. Obsah přednášky: viz. Guideline 2015b. Obsah cvičení: Praktický nácvik rozšířené kardiopulmonální resuscitace dospělých s využitím Simmana8. Rozšířená kardiopulmonální resuscitace dětía. Obsah přednášky: viz. Guideline 2015b. Obsah cvičení: Praktický nácvik rozšířené kardiopulmonální resuscitace dětí s využitím modelů novorozence, menšího a většího dítěte.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

2010 Handbook of Emergency Cardiovascular Care for Health Care Providers. American Heart Association. 2010. 2010 Guidelines for CPR and ECC. American Heart Association, Suppl. to Circulation, 122, Issue 18, Supplement 3, November 2. 2010. Creed, F., Spiers, Ch. Care of the Acutely III - an essential guide for nurses. Oxford University Press, Oxford, 2009. Elektronická knihovna DVD - nové akvizice 2011. Ptáček, R., Bartůněk, P. Etika a komunikace v medicíně (zejména kapitola: Drábková, J. Etika a kritické stavy). Grada, Praha, 2011. ISBN 80-247-3976-2.Malia, K., Brannagan, A. Jak provádět trénink kognitivních funkcí. CEREBRUM, Praha, 2010. ISBN 978-80-904357-3-5.Danbury, Ch., Newdick, Ch., Lawson, A., Waldmann, C. Law and Ethics in Intensive Care. Oxford University Press, Oxford, 2010. ISBN 978-0-19-956203-9.Bulíková, T. Medicína katastrof. Osveta, Martin, 2011. ISBN 978-80-8063-361-5.Adam, S. K., Osborne, S. Oxford Handbook of Critical Nursing. Oxford University Press, Oxford, 2009. ISBN 978-80-1992-159-4.Sborníky z vědeckých akcí: ČSARIM, ČSIM, Společnosti UM+MK a ČAS. Vincent, J-L (Ed.). 2011 Annual Update in Intensive Care and Emergency Medicine. Springer, Heidelberg, 2011. 2011 Brevíř - 20. vydání. Medical Tribune, Praha, 2011.

Požadavky

Zápočet: 80% docházka, zodpovězení otázky zaměřené na znalosti z přednesené látky a ověřené dovednosti. Všechny zadané úkoly budou probrány během školního roku, otázky se táhnou ze seznamu, 14 dnů před termíny zápočtu uveřejněného na webu. Zápočet není klasifikován.

Garant

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBAdoc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

Vyučující

doc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.