Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetř. péče u akut. a krit. stavů 3 (UZS / AP3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / AP3 - Ošetř. péče u akut. a krit. stavů 3, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta v šokovém stavua. Obsah přednášky: Šokové stavy v akutní medicíně (dělení, stádia, etiologie, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta v šokovém stavu.2. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s bolestí na hrudi, diferenciální diagnostická rozvahaa. Obsah přednášky: Bolesti na hrudi v akutní medicíně (dělení, etiologie, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s bolestí na hrudi.3. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s poruchou rytmua. Obsah přednášky: Poruchy rytmu řešené v akutní medicíně (dělení, etiologie, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s poruchou rytmu, včetně praktických ukázek patologických křivek EKG s využitím Simmana..4. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s dechovou nedostatečnostía. Obsah přednášky: Dechová nedostatečnost v akutní medicíně se zaměřením na dušnost, aspirace, astma, COPD, edém plic aj. (etiologie, příčiny, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s dechovou nedostatečností, včetně nácviku oxygenoterapie, nebulizace, inhalace aj.5. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s intoxikacía. Obsah přednášky: Intoxikace v akutní medicíně (druhy a etiologie, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s intoxikací.6. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s polytraumatem a popáleninoua. Obsah přednášky: Polytrauma popáleniny v akutní medicíně (dělení, skórovací systémy, etiologie, diagnostika, terapie).b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s polytrumatem a popáleninou, včetně praktického nácviku primární zajištění (primární ošetření, fixace, transport).7. Specifika ošetřovatelské péče u pacienta s psychosociální urgencía. Obsah přednášky: psychózy, deprese, suicida, abúzus a závislost, bezdomovectví, domácí násilí a týrané osoby-b. Obsah cvičení: Specifika ošetřovatelské péče pacienta s psychosociální urgencí.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Masár, O. a kol. Akútne stavy v ambulancii prvého kontaktu. Activa C&S, Bratislava, 2011. ISBN 978-80-970-7992-5.Ball, Ch. M., Phillips, R. S. Akutní medicína do kapsy: na základě medicíny založené na důkazech. Grada, Praha, 2004. ISBN 978-80-247-0928-4.Handl, B. Monitorování pacientů v anesteziologii, resuscitaci a intenzivní péči - vybrané kapitoly. IDVPZ, Brno, 2007. ISBN 978-80-7013-459-7.Kapounová, G. Ošetřovatelství v intenzivní péči. Grada, Praha, 2010. ISBN 978-80-247-1830-9.Marková, M. Sestra a pacient v paliativní péči. Grada, Praha, 2010. ISBN 978-80-247-3171-1.Kolektiv autorů. Sestra a urgentní stavy. Grada, Praha, 2007. ISBN 978-80-247-2548-2.Pokorný, J. a kol. Urgentní medicína. Galén, Praha, 2004. ISBN 80-7262-259-5.

Požadavky

Zkouška: 80% docházka, vypracování (studentské) ošetřovatelské dokumentace - odborná praxe JIP, zodpovězení otázky zaměřené na znalosti z přednesené látky a k ověření dovednosti. Všechny zadané úkoly budou probrány během akademického roku.

Garant

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBAdoc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBAdoc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.Mgr. Kristýna Fejfarová