Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika (UZS / BFI)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / BFI - Biofyzika, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Fyzika v medicíně, Stavba hmoty, kvantová čísla, struktura elektronového obalu atomu, excitace, ionizace.2. Jádro atomu, jaderné síly, vazebná energie jádra, magnetické vlastnosti jader. Nukleární magnetická rezonance.3. Základy použití rentgenového záření v lékařství (Rtg. přístroj, interakce rtg. záření s hmotou, užití v diagnostice a terapii.4. Bioakustika (Fyzikální a fyziologická akustika). Ultrazvuk, princip slyšení. Principy ultrazvukového zobrazení. Klinické využití rázových vln a ultrazvuku.5. Molekulární biofyzika (Skupenské stavy, disperzní systémy), transportní jevy, koligativní vlastnosti roztoků, osmotický tlak, krevní oběh.6. Aplikace molekulární biofyziky (fyzikální zákony v krevním oběhu a dýchání, sedimentace rheologie krve, hyperbarická komora.7. Elektrické projevy organismu, vypočet akčních potenciálů, fyzikální základy elektrodiagnostických metod. Klidový membránový potenciál, akční potenciál a jeho šíření.8. Optika, vlastnosti světla, interakce s prostředím, optické zobrazování, optika lidského oka.9. Optické přístroje v diagnostice a terapii, UV, IR světlo, princip a vlastnosti laseru.10. Bioenergetika: termodynamické veličiny a funkce.11. Tepelné ztráty organismu, léčebné užití tepla, měření a regulace teploty.12. Radioterapie v klinice. Zákon radioaktivního rozpadu, radioaktivní rovnováha.13. Druhy rozpadu, interakce záření, detekce záření,použití radionuklidů v medicíně, Gamakamera, PET.14. Fyzikální aplikace v klinické praxi a jednotce intenzivní péče, poškození teplem, zvukem a záření.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Rosina, J. Biofyzika I. a II. Scientia Medica, Praha, 1995. Hrazdíra, I. a kol. Biofyzika, učebnice pro LF. Avicenum, Praha, 1990. Adam, Z., Vorlíček, J., Vaníček, J. Diagnostické a léčebné postupy u maligních chorob. Grada Praha, 2002. Bakos a kol. Nukleární medicína. Učební text pro posluchače 1. LF UK. SPES Praha, 1994. Hrazdíra, I., Mornstein, V. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. Masarykova univerzita Brno. Beneš, J., Stánkský, P., Vítek, F. Základy lékařské biofyziky. Karolinum, Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní zapojení na výuce, samostudium

Garant

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.Ing. Daniel Jirák, Ph.D.