Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Biofyzika, radiologie a tech. nukl. m. (UZS / BFRT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / BFRT - Biofyzika, radiologie a tech. nukl. m., Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Úvod do radiodiagnostiky (historické poznámky, vlastnosti RTG záření, radiologické pracoviště)2) Princip vyšetřování RTG (kontrastní látky, negativní účinky, diagnostika a léčení nežádoucích účinků)3) Stavba hmoty (Jaderné síly, tavba atomů, magnetické vlastnosti jader, Fyzikální principy NMR)4) Molekulární biofyzika (Skupenské stavy, transportní jevy)5) Krevní oběh a aplikace molekulární biofyziky, (aplikace zákonů na krevní oběh a dýchání, sedimentace, rheologie,zkraty, šelesty )6) Bioakustika (Fyzikální a fyziologická akustika, biofyzika slyšení, buzení ultrazvuku a fyzikální vlastnosti UZ vln,rázové vlny )7) Zobrazovací metody (využití rentgenového žaření, ultrazvuku a magnetické rezonance v klinické praxi)8) Bezpečnost a ochrana zdraví (radioterapie, nukleární medicina, choroby z ozáření)9) Elektrické projevy organizmu (membránový potenciál, akční potenciál, akčních potenicálů, základyelektrodiagnostických metod, účinky el. proudu na organizmus, přístroje JIP)10) Bioenergetika (tepelné ztráty organizmu,léčebné užití tepla, měření a regulace teploty).11) Péče o klienta před a po vyšetření (12) Radioterapie (dozimetrie, choroba z ozáření, stereotaktické ozáření)13) Optika (Optika lidského oka, biofyzika vidění, elektromagnetické žáření)14) Optické přístroje v diagnostice a terapii (optický mikroskop, endoskopie, měření)

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Rosina, J. Biofyzika I. a II. Scientia Medica, Praha, 1995. Hálek, J. a kol. Biofyzika pro bakaláře. UP Olomouc. Hrazdira, I. a kol. Biofyzika, učebnice pro LF. Avicenum Praha, 1990. Navrátil, L. a Rosina, J. (ed). Biofyzika v medicíně. Manus, Praha, 2003. Adam, Z., Vorlíček, J., Vaníček, J. Diagnostické a léčebné postupy u maligních chorob. Grada Praha, 2002. Dienstbier, Z. a kol. Diagnostika metodami nukleární medicíny. Avicenum Praha, 1989. Navrátil, L. a Rosina, J. (ed). Lékařská biofyzika. Manus, Praha, 2000. Válek, V. a kol. Moderní diagnostické metody I., II., III., IV. díl. IDVPZ brno, 1999. Rosina, J., Slouka, V. Návody k praktickým cvičením z lékařské biofyziky. Učební texty, Praha, 2001. Bakos a kol. Nukleární medicína. Učební text pro posluchače 1. LF UK. SPES Praha, 1994. Klener, Mikušová, Vojtíšek. Ochrana pacientů a zdravotnického personálu při radiodiagnostických vyšetřeních. Avicenum Praha, 1987. Chudáček, Z. Radiodiagnostika. Osveta, Banská Bystrica, 1993. Blažek, O. Radiologie a nukleární medicína. Avicenum Praha, 1989. Zámečník, J. Radioterapie. Avicenum Praha, 1990. Kolář. Úvod do nových radiodiagnostických metod. Avicenum, Praha, 1984. Hrazdira, I., Mornstein, V. Úvod do obecné a lékařské biofyziky. Masarykova univerzita Brno. Grosman, Z., Tesaříková, E. Základy biomatematiky a biokybernetiky. Skriptum, Olomouc, 1996.

Požadavky

Ústní přezkoušení

Garant

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.Ing. Daniel Jirák, Ph.D.prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.Ing. Daniel Jirák, Ph.D.