Předmět Dietetika (UZS / DITO)
Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / DITO - Dietetika, Technická univerzita v Liberci (TUL).
Top 10 materiálů tohoto předmětu
Materiály tohoto předmětu
Materiál | Typ | Datum | Počet stažení |
---|
Další informace
Obsah
Okruhy:1) Fyziologie a patofyziologie výživy2) Hodnocení stavu nutrice, malnutrice a její důsledky3) Organizace nutriční péče v ambulantním provoze a v nemocnici, nutriční tým4) Dietní systém v nemocnici, charakteristika základních diet5) Příprava a distribuce stravy v nemocnici6) Umělá výživa (enterální a parenterální výživa)7) Specifika výživy na interním a chirurgickém oddělení8) Specifika výživy v intenzivní péči9) exkurze 1. Stravovací provoz Krajské nemocnice v Liberci10) exkurze 2. Centrum výživy Fakultní Thomayerovy nemocnice v PrazeRozvržení témat do bloků:Blok č.1 (2 hod):Okruh 1.:Úvod. Fyziologie a patofyziologie výživyBlok č.2 (3 hod):Okruhy 2., 3. :Hodnocení stavu výživy. Malnutrice a její důsledky. Organizace nutriční péče v ambulantním provoze. Organizace nutriční péče v nemocnici. Nutriční tým, složení, úloha.Blok č.3 (2 + 1 hod):Okruhy 4., 5. :Dietní systém v nemocnici. Charakteristika základních diet. Příprava a distribuce stravy v nemocnici. Organizace stravovacího provozu.Blok č.4 (3 hod):Okruhy 6., 7., 8. :Umělá výživa - indikace, kontraindikace, způsob provedení. Enterální výživa. Parenterální výživa. Specifika poskytování výživy na interním a chirurgickém oddělení. Specifika poskytování výživy v intenzivní péči.Exkurze: Centrum výživy Fakultní Thomayerova nemocnice - Oddělení klinické výživy FTN, Metabolická JIP II.interní kliniky.
Získané způsobilosti
Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.
Literatura
Sobotka, L., Allison, S., Fuerst, P. Basics in clinical nutrition, 4th edition. Galén, Praha, 2011. ISBN 978-80-7262-821-6.Kohout, P. a kol. Dokumentace a hodnocení nutričního stavu pacientů. Forsapi, Praha, 2011. ISBN 80-7345-030-5.Krch, F. D. Poruchy příjmu potravy. Grada, Praha, 2005. ISBN 80-247-0840-X.Kohout, P. a Rušavý, Z. Vybrané kapitoly z klinické výživy I. Forsapi, Praha, 2010. ISBN 978-80-87250-08-2.Komprda, T. Výživou ke zdraví. TeMi CZ s.r.o., Velké Bílovice, 2009. ISBN 978-80-87156 41-4.Kleinwachterová, H., Brázdová, Z. Výživový stav člověka a způsoby jeho zjišťování. NCONZO, Brno, 2005. ISBN 80-7013-336-8.Turek, B. Výživový stav populace a nutriční rizika. SZÚ, Praha, 2004. ISBN 80-7071-243-0.Kohout, P. a kol. Základy klinické výživy. Forsapi, Praha, 2009. ISBN 80-86912-08-6.
Požadavky
Účast 3 ze 4 bloků (bloky 2 a 3 jsou povinné)závěrečný test - klasifikace 1 - 3
Garant
MUDr. Pavel Kočí
Vyučující
MUDr. Pavel Kočí