Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyzikální metody v terapii (UZS / FMT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / FMT - Fyzikální metody v terapii, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. Užití elektřiny v terapii v kardiologie, kardiostimulace, kardioverze, ablace elektrických signálu.2. Užití elektřiny v rehabilitačním lékařství a chirurgii ? diadynamické proudy, elektroléčba,3. Léčba teplem, možnosti poškození, indikace, přístroje4. Použití akustiky ? v léčbě konkrementů ? aplikace rázových vln, litotrypse mechanická a kontaktní5. Akustika v rehabilitačním lékařství, pojem kavitace a desintegrace.6. Radioterapie ? dávky a výpočty ? gama záření.,7. Stereotaktická radioterapie, principy, výpočty dávek,8. GAMA nůž princip, indikace, výpočty a indikace9. Použití rentgenová záření v terapii10. Protonová terapie, a jiné možnosti cílené aplikace radionuklidů11. Využití vysokofrekvenčního proudu v chirurgii, endoskopii a při stavění krvácení.12. Cílená aplikace (lipozomy), technika a problematika katetrizací (angioplastika), stentování a neurostimulace.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Poděbradský, J., Poděbradská, R. Fyzikální terapie. Grada Praha, 2009. Hrazdira, I., Mornstein, V. Lékařská biofyzika a přístrojová technika. Brno: Neptun, 2004. HOZMAN, J., CHALOUPKA, J. Praktika z biomedicínské a klinické techniky 2. Terapeutická technika. Fakulta biomedicínského inženýrství. 2008. 8. NEKULA, J., HEŘMAN, M., VOMÁČKA, J., KÖCHER, M. Radiologie. Univerzita Palackého v Olomouci, Olomouc, 2001. ISBN 80-244-0259-9.Zámečník, J. Radioterapie. Avicenum Praha, 1990. Šmoranc, P. Rentgenová technika v lékařství. Pardubice: SPŠE a VOŠ Pardubice, 2004. Beneš, J., Stánkský, P., Vítek, F. Základy lékařské biofyziky. Karolinum, Praha, 2005.

Požadavky

Aktivní zapojení na výuce, samostudium

Garant

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.

Vyučující

prof. MUDr. RNDr. Jiří Beneš, CSc.