Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Fyziologie (UZS / FYZO)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / FYZO - Fyziologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Přednášky1) Propojení struktury a funkce v lidském organizmu, od atomu přes molekulu, buňku, buněčné organely k orgánům. Biologické membrány, charakteristika buněčných membrán a mechanismů účastnících se transportu látek přes membrány.2) Principy fyziologických funkcí, základy regulací v organizmu. Vnitřní prostředí a homeostáza. Význam vnitřního prostředí pro průběh fyziologických dějů v organizmu.3) Krev. Funkce krvinek, typy krvinek, krevní skupiny, krevní srážlivost, obranné funkce organismu. Základy imunologie, specifická a nespecifická imunita4) Dýchání. Vztah dýchání a dalších vitálních funkcí, charakteristika objemů kapacit plic, možnosti měření. Centrum dýchání jako příklad jednoduché neuronové sítě.5) Oběhový systém jako dynamický prostředek homeostázy. Zevní projevy srdeční činnosti, srdeční revoluce, práce a výkon srdce, elektrická aktivita srdce, EKG.Základní otázky hemodynamiky, regulace činnosti kardiovaskulárního aparátu, krevní tlak, regulace činnosti kardiovaskulárního aparátu, zvláštnosti proudění krve v plících a mozku.6) Trávicí systém. Propojení anatomie, fyziologie a biochemie trávicích enzymů, regulační funkce hormonů trávicí soustavy. Fyziologie přeměny látek, obecné principy látkové výměny, metabolismus sacharidů, tuků a bílkovin, řízení příjmu potravy, zásady správné výživy, úloha vitamínů, minerálů a stopových prvků.7) Vylučovací systémy organismu. Udržování stálosti vnitřního prostředí ledvinami.Funkční morfologie ledvin, tvorba moči.8) Reprodukce a vývoj. Fyziologie rozmnožování, těhotenství. Fyziologie stárnutí.9) Humorální regulace. Fyziologie funkce žláz s vnitřní sekrecí, obecný mechanismus působení hormonů. Principy regulace metabolizmu hormony. Zpětná vazba.10) Autonomní nervový systém. Hypotalamus jako významné integrační centrum neuro-humorálních regulací.11) Motorické a výkonné funkce v organizmu. Pohybová soustava, funkce svalů, biochemie svalové kontrakce.12) Neurofyziologie. Obecná neurofyziologie, funkční morfologie.13) Centrální nervový systém. Nejvyšší nervové funkce.Integrační funkce CNS, fyziologie chování, paměť.14) Smysly. Převod modality podnětu na modalitu vzruchu2. Cvičení:1) Model udržování pH. Acidobasická rovnováha. Respirační a metabolická alkalóza a acidóza.2) Model krevního oběhu a řízení základních parametrů.3) Model dýchacího systému. Statické a dynamické parametry. Výměna plynů. Ventilace-perfuse.4) Model vzniku spontánní srdeční aktivity v pacemakerových buňkách.5) Model regulace glykémie.6) Model ledvin. Henleova klička, proximální a distální tubulus.7) Test krátkodobé paměti. Mechanismy vzniku paměťové stopy.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Mysliveček, J., Trojan, S. Fyziologie do kapsy. Triton, Praha, 2004. ISBN 80-7254-497-7.Kittnar, O. Lékařská fyziologie. Grada, Praha, 2011. ISBN 978-80-247-3068-4.Langmeier, M. Základy lékařské fyziologie. Grada, Praha, 2009. ISBN 978-80-247-2526-0.Mysliveček, J. a kol. Základy neurověd. Triton, Paha, 2009. ISBN 978-80-738-7088-1.

Požadavky

80% účast na výucezápočet podmínkou pro vykonání zkoušky, zkouška - ústní

Garant

prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.MUDr. Pavel Kočí

Vyučující

prof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.MUDr. Pavel Kočíprof. MUDr. Nataša Honzíková, CSc.MUDr. Pavel Kočí