Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v geriatrii (UZS / GER)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / GER - Ošetřovatelská péče v geriatrii, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky a cvičení:1) Charakteristika geriatrického ošetřovatelství. Teorie stárnutí. Fyziologie stárnutí, funkční změny ve vyšším věku. Psychosociální změny ve stáří. Zdravý životní styl ve stáří. Příprava na stáří. Charakteristika chorob vyššího věku, polymorbidita, farmakoterapie v geriatrii. Rehabilitační péče v geriatrii: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta.2) Demence, psychické, neurologické poruchy u seniorů: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta. Kapitoly s geriatrické kardiologie a pneumologie:ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta s kardiologickým a plícním onemocněním. Kapitoly s geriatrické gastroenterologie a urologie, inkontinence: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta s gastroenterologickým, urologickým onemocněním.3) Hematologické a onkologické onemocnění u seniorů: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta s hematologickým, onkologickým onemocněním. Pohybový aparát a poruchy stability u seniorů: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta s onemocněním pohybového aparátu.4) Endokrinní a metabolické poruchy u seniorů: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u geriatrického pacienta s onemocněním endokrinním a metabolickým.5) Terminální stádium: ošetřovatelská anamnéza, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u pacienta v terminálním stádiu. Práce s rodinou geriatrického nemocného. Proces plánovaného propouštění geriatrických nemocných. Modelové situace.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Litomerický, Š. Geriatria pro sestry. Osveta Martin, 1992. Topinková, E., Neurwith, J. Geriatrie pro praktické lékaře. Grada Praha, 1995. Pacovský, V. O stárnutí a stáří. Avicenum Praha, 1990. Jarošová, D. Péče o seniory. Ostrava: ZSF OU, 2006. ISBN 80-7368-110-2.Jedlička, V. a kol. Praktická gerontologie. IDVPZ Brno, 1991. Svatošová, M. Umění doprovázet. Červený Kostelec Hospic Anežky České, 1999.

Požadavky

Samostudium80% účast na přednáškách a cvičeníchVypracování ošetřovatelské dokumentaceZápočet podmínkou pro vykonání ústní zkoušky

Garant

MUDr. Alena Jiroudková

Vyučující

MUDr. Alena Jiroudková