Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hygiena a epidemiologie (UZS / HEP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / HEP - Hygiena a epidemiologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1) Úvod: definice oboru, metody práce, organizace a struktura, legislativní zakotvení, informační systémy oboru, hodnocení zdravotních rizik a vlivu na zdraví.2) Hygiena životního prostředí a jeho vliv na zdraví člověka: Nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických, biologických faktorů v komunálním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence zdravotních rizik a monitoring.3) Hygiena práce a vliv pracovního prostředí na zdraví člověka: Nežádoucí zdravotní účinky fyzikálních, chemických, biologických a fyziologických faktorů v pracovním prostředí, jejich hodnocení, řízení a prevence rizik, zdravotní rizika vybraných profesí a choroby z povolání.4) Hygiena výživy a vliv výživy na zdraví člověka: Význam a potřeba jednotlivých živin, výživová doporučení, zdravotní rizika ze stravy a alimentární onemocnění, prevence onemocnění a výživa v prevenci.5) Obecná epidemiologie: Základní epidemiologické pojmy, Proces šíření nákazy, Opatření před a při vzniku nákazy, principy imunizace a očkovací kalendář, zásady dezinfekce a sterilizace.6) Speciální epidemiologie: Nákazy respirační, střevní, krevní, kožní infekce, pohlavní nákazy, ranné infekce, antropozoonozy, nozokomiální nákazy.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Heymann, D. L. Control of Communicable Diseases Manual. 19th Edition. American Public Health Association, 2008. ISBN 978-0875531892.Göpfertová, D., Pazdiora, P., Dáňová, J. Epidemiologie - obecná a speciální epidemiologie infekčních nemocí. Karolinum, Praha, 2006. ISBN 80-246-1232-1.Tuček, M. Hygiena a epidemiologie. Karolinum, Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2025-1.Göpfertová, D., Janovská, D., Dohnal, K., Melicherčíková, V. Mikrobiologie, imunologie, epidemiologie, hygiena. Triton, Praha, 2002. ISBN 80-246-0452-3.Podstatová, H. Základy epidemiologie a hygieny. Galén, Karolinum, Praha, 2009. ISBN 978-80-7262-5970.

Požadavky

Samostudium. písemný test a 80% účast na přednáškách

Garant

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.