Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická farmakologie (UZS / KFAT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / KFAT - Klinická farmakologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Farmakologie seznamuje se základními poznatky z oblasti farmakologie. Je rozdělena na obecnou farmakologii (charakteristika oboru, definice léčiva, léků, názvy léčiv, lékové formy, čs. Lékopis, preskripce léků) a speciální farmakologii (přehled lékových skupin používaných v lékařství včetně jejich indikací, kontraindikací, dávkování a vedlejších účinků).Technická zařízení pro přípravu, aplikaci a využití léčiv.Obecná farmakologie:- definice oboru a podoborů farmakologie- vývoj léčiva, definice názvů, databáze léčiv- farmakokinetika; osud léčiva v organismu, způsoby podávání léků- farmakodynamika; mechanismus účinků léčiv, léková interakce, závislost na lécíchSpeciální farmakologie:Léčiva ovlivňující periferní nervový systém;Léčiva ovlivňující CNS - přehledPsychofarmaka - přehledLéčiva používaná v terapii bolestiLéčiva ovlivňující srdce a cévyDiuretika; náhražky krve, infúzní roztoky s elektrolytyLéčiva pohybového systémuPřehled léčiv ovlivňujících dýchací systém: antiastmatika, antitusika, expektoranciaPřehled léčiv ovlivňujících gastrointestinální trakt; spazmolytika, léčiva proti vředové nemoci aj.Léčiva ovlivňující endokrinní systém; inzulín; perorální antidiabetika; steroidní hormonyAntibiotika a protiinfekční chemoterapeutika; antiseptika a dezificienciaPřehled protinádorových léčivVitamíny a dietetické přípravky; enzymyPřehled diagnostických prostředků

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Klenerová, V. Farmakologie pohybového ústrojí. Karolinum, 1998. Hynie, S. Farmakologie v kostce. Triton Praha, 2001. Suchopár, J. Remedia Compedium. Panax, Praha, 2000. Hynie, S. Speciální farmakologie I-VII. Karolinum, 1991. Hynie, S. Základy farmakologie. Triton Praha, 1999.

Požadavky

Samostudium. 80% účast na výuce, ústní zkoušení

Garant

PharmDr. Aleš Novosád

Vyučující

PharmDr. Aleš Novosád