Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie 1 (UZS / KPS1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / KPS1 - Klinická psychologie 1, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu - vymezení klinické psychologie mezi psychologickými vědami, obsah klinické psychologie a její spolupráce s ostatními lékařskými obory.Osobnost - její struktura a utváření. Vlastnosti osobnosti. Problematika normality osobnosti. Změny osobnosti vyvolané onemocněním.Nemoc jako náročná životní situace - definice nemoci a zdraví. Obraz nemoci a změny psychiky pod vlivem onemocnění, další vlivy nemoci - na oblast emoční, motivační, gnostickou a možnosti vlivu nemoci. Autoplastický obraz nemoci a jeho podmíněnost. Pojem psychosomatické medicíny - psychosomatické obtíže a somatopsychické obtíže.Nemocný člověk ve zdravotnickém prostředí - osobnost, projevy chování, adaptace na prostředí, adaptace na nemoc - její přijetí či odmítání další vlivy.Iatropatogenie, sorrorigenie, placebo efect.Obranné mechanizmy- jejich obraz, vliv a význam v nemoci a jejich místo v oblasti klinické medicíny. Jak přistupovat k obraným mechanizmům, jak s nimi pracovat a jak je zvládat v procesu léčby a práce s pacientem - klientem.Psychologická problematika dětského věku, jednotlivá specifika typická pro určitá vývojová období dětského věku a jejich reakce na nemoc či onemocnění.Psychologická problematika dospívání a dospělosti - určitá specifika ve vazbě na vývojové etapy v životě člověka a jejich reakce na nemoc či onemocnění.Psychologická problematika stáří /gerontologie/- určitá specifika tohoto období života člověka. Nemoci a tato etapa života člověka, jejich zpracování.Problematika smrti a umírání, základy thanatologie.

Získané způsobilosti

studenti získají klíčové pedagogicko-psychologické kompetence

Literatura

Říčan, P., Krejčířová, D. Dětská klinická psychologie. Grada, Praha, 2006. ISBN 978-80-247-1049-5.Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Grada, Praha, 2002. ISBN 80-247-0179.Nakonečný, M. Psychologie osobnosti. Academia, Praha, 2009. ISBN 80-200-0628-1.Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Portál, Praha, 2001. ISBN 80-7178-550-4.Vágnerová, M. Psychopatologie pro pomáhající profese. Portál, Praha, 2004. ISBN 80-7178-802-3.

Požadavky

aktivní zapojení do výukysplnění požadovaných úkolůčetba doporučené literatury

Garant

Mgr. Jana Woleská

Vyučující

Mgr. Jana WoleskáMgr. Jana Woleská