Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (UZS / KPT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / KPT - Klinická psychologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Úvod do předmětu - vymezení klinické psychologie mezi psychologickými vědami, obsah klinické psychologie a její spolupráce s ostatními lékařskými obory.Osobnost - její struktura a utváření. Vlastnosti osobnosti. Problematika normality osobnosti. Změny osobnosti vyvolané onemocněním.Nemoc jako náročná životní situace - definice nemoci a zdraví. Obraz nemoci a změny psychiky pod vlivem onemocnění, další vlivy nemoci - na oblast emoční, motivační, gnostickou a možnosti vlivu nemoci. Autoplastický obraz nemoci a jeho podmíněnost. Pojem psychosomatické medicíny - psychosomatické obtíže a somatopsychické obtíže.Nemocný člověk ve zdravotnickém prostředí - osobnost, projevy chování, adaptace na prostředí, adaptace na nemoc - její přijetí či odmítání další vlivy.Iatropatogenie, sorrorigenie, placebo efect.Obranné mechanizmy- jejich obraz, vliv a význam v nemoci a jejich místo v oblasti klinické medicíny. Jak přistupovat k obraným mechanizmům, jak s nimi pracovat a jak je zvládat v procesu léčby a práce s pacientem - klientem.Psychologická problematika dětského věku, jednotlivá specifika typická pro určitá vývojová období dětského věku a jejich reakce na nemoc či onemocnění.Psychologická problematika dospívání a dospělosti - určitá specifika ve vazbě na vývojové etapy v životě člověka a jejich reakce na nemoc či onemocnění.Psychologická problematika stáří /gerontologie/- určitá specifika tohoto období života člověka. Nemoci a tato etapa života člověka, jejich zpracování.Problematika smrti a umírání, základy thanatologie.Psychologická problematika v jednotlivých medicínských oborech.PediatrieGynekologie a porodnictvíChirurgieInterní lékařstvíInfekční lékařstvíNeurologiePsychiatrieOnkologiePsychologická problematika zdravotníka. Osobnost zdravotníka.Interpersonální vztahy ve zdravotnictví. Konflikty, řešení konfliktů.Psychohygiena ve zdravotnictví.

Získané způsobilosti

Studenti získají klíčové pedagogicko-psychologické kompetence

Literatura

Říčan, P., Krejčířová, D. Dětská klinická psychologie. Grada, Praha, 1997. Vymětal, J. Lékařská psychologie. Psychoanalytické nakladatelství Kocourek, Praha, 1999. Vymětal, J. Lékařská psychologie. Psychoanalytické nakladatelství Kocourek, Praha, 1999. Křivohlavý, J. Psychologie nemoci. Grada, Praha, 2002. Bouchal, J., Konečný, R. Psychologie v lékařství, Avicenum, Praha, 1984. Čechová, V., Rozsypalová, M., Mellanová, A. Psychologie v ošetřovatelství, SPN, Praha, 1990. IDVPZ, Brno, 1995. Křivohlavý, J. Psychologie zdraví. Portál Praha. Baštecký, J., Šaulík, J., Šimek, J. Psychosomatická medicína. Grada, Praha, 1993. Čechová, V., Rozsypalová, M., Mellanová, A. Speciální psychologie, IDVPZ, Brno, 1995. Výrost, J. a kol. Vybrané kapitoly z sociálnej psychologie I., II., Nakladatelství S.A.V., Bratislava, 1992. Jobánková, M. Vybrané problémy psychologie zdravotnické činnosti, IDVPZ, Brno, 1996. LANGMEIER, J., KREJČÍŘOVÁ, D. Vývojová psychologie. Praha: Grada Publishing, 2006. Hladký, A. a kol. Zdravotní aspekty zátěže a stresu, UK, Praha, 1993.

Požadavky

aktivní zapojení do výukysplnění požadovaných úkolůčetba doporučené literatury

Garant

Mgr. Jana Woleská

Vyučující

Mgr. Jana WoleskáMgr. Jana Woleská