Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Medicínská terminologie (UZS / LATT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / LATT - Medicínská terminologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pravidla výslovnosti, délka slabik, přízvuk; základní gramatická terminologieSubstantiva 1. deklinaceSubstantiva 2. deklinaceAdjektiva 1. a 2. deklinaceSubstantiva 3. deklinaceAdjektiva 3. deklinaceSubstantiva 4. a 5. deklinaceNástin slovesného systému, participia, imperativ, konjunktiv prézentaStupňování adjektiv, číslovkyAdverbiaLatinské prefixy a sufixyŘecké prefixy a sufixySlova složená 1Slova složená 2

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Strakošová, S. Jazyk latinský. Ostrava, 2000. Kábrt, J. Jazyk latinský, 1. a 2. díl. Avicenum Praha, 1993. Kábrt, J., Chlumská, E. Lékařská terminologie. Avicenum Praha, 1972. Kozlíková, D., Kabrt - Kabrt. Lexikon Medicum. Kábrt, J., Valach, V. Stručný lékařský slovník. Praha, 1979. Svobodová, D. Terminologiae medicae vestibulum. Úvod do řecko-latinské lékařské terminologie pro studenty bakalářských oborů 1. LF UK. UK Karolinum Praha, 2004. Marečková, E., Reichová, H. Úvod do latinské terminologie. MU Brno, 1991. Kozlíková, D., Plašilová, D. Základy latinské lékařské terminologie pro bakalářský program na lékařské fakultě. UK Karolinum Praha, 2005.

Požadavky

Samostudium.Výchozí učebnicí pro práci ve cvičeních budou skripta D. Kozlíková - J. Plašilová, Základy latinské lékařské terminologie pro bakalářský program na lékařské fakultě, Praha 2005. Látka obsažená v těchto skriptech bude doplněna dalšími materiály, které budou rozdány v průběhu semestru. Zvládnutí slovní zásoby a gramatiky z uvedených skript a z rozdaných materiálů bude podmínkou pro úspěšné složení zkoušky, která bude probíhat kombinovanou formou písemného testu a navazujícího ústního pohovoru.

Garant

MUDr. Silvie Matlachová

Vyučující

MUDr. Silvie Matlachová