Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Medicína kriz. st. a int. zách. sy. (UZS / MKS)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / MKS - Medicína kriz. st. a int. zách. sy., Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky:1. IZS - charakteristika, fáze zdravotnické záchranné činnosti, organizace a řízení činnosti na místě MU, třídění.Tísňové služby. Integrovaný záchranný řetězec. Organizace záchranářské činnosti. Součinnostní složky IZS,spolupráce s ostatními tísňovými složkami. Specifika záchranných služeb (báňská, horská, vodní, letecká).2. Charakteristika práce ZZS, pracoviště ZZS, provozní řády výjezdových stanovišť, organizační uspořádání ZZS.Technické podmínky činnosti ZZS, věcné a hygienické předpoklady k činnosti ZZS, hygienický aprotiepidemický režim v podmínkách PNP. Hlavní úkoly a náplň činnosti ZZS, výkony mobilní části ZZS,odborné a personální předpoklady k činnosti ZZS, vzdělávání odborníků urgentní medicíny.3. Medicína přednemocniční, v ambulantní a lůžkové složce, vzájemná návaznost a hlavní rozdíly zejména zhlediska neodkladné péče, diferencovaná zdravotní péče.4. Hlavní zákony a předpisy a mezinárodní dohody se vztahem na NP u nás a v zahraničí. Možnosti změn, výjimeka ustanovení ad hoc. Krizová, branná, havarijní a resortní legislativa, krizový plán.Cvičení:1. Výjezdové skupiny, druhy, technické a personální vybavení. Informační systémy v ZZS a IZS.2. Operační středisko Příjem a zpracování tísňové výzvy.3. Analýza a rozbor vybraných MU. Modelové řešení mimořádné události.4. Dokumentace krizového plánování - krizové plány a plány krizové připravenosti (vnitřní a vnější havarijníplány, havarijní řády, traumatologické plány).

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

KROUPA, M. a M. ŘÍHA. Integrovaný záchranný systém. Praha: Armex, 2008. ISBN 978-80-8679559-1.ADÁMEK, M. Jak funguje letecká záchranka. Praha: Computer press, 2010. ISBN 978-80-251-2589-2.FIALA, M. a J. VILÁŠEK. Vybrané kapitoly z ochrany obyvatel. Praha: Karolinum, 2011. ISBN 978-80-246-1856-2.RICHTER, R. Výkladový slovník krizového řízení. Praha: MVČR - GŘ Hasičského záchranného sboru ČR, 2012. ISBN 978-80-866-4054-9.

Požadavky

Samostudium a k rozšíření obzoru ? webové prezentace přednášek a výstupů z odborných akcí.Praktické dovednosti, teoretické znalosti a schopnost rozborů a vlastního náhledu.

Garant

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBA

Vyučující

prof. MUDr. Karel Cvachovec, CSc., MBAdoc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.Ing. Martin Kadlecdoc. MUDr. Jarmila Drábková, CSc.Ing. Martin Kadlec