Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Ošetřovatelská péče v onkologii (UZS / ONK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / ONK - Ošetřovatelská péče v onkologii, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1) Onkologie a její náplň. Rizikové faktory vzniku zhoubných nádorů. Zásady primární a sekundární prevence, problematika pozdní diagnostiky zhoubných nádorů. Klasifikace TNM. Onkologické hlášení a jeho význam. Vyšetřovací metody v onkologii, nádorové markery. Přehled komplexní terapie zhoubných nádorů. Rehabilitace.2) Dispenzární péče a screening programy. Psychologická problematika onkologického onemocnění: ošetřovatelská anamnestika, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u pacienta s onkologickým onemocněním.3) Základy radioterapie. Učinek ionizujícího záření na tkáně. Zvláštnosti ošetřovatelské péče v průběhu radioterapie. Přístrojová technika. Postradiační reakce místní a celkové. Ošetřovatelská anamnestika, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u pacienta s onkologickým onemocněním.4) Plánování protinádorové chemoterapie a hormonální terapie: ošetřovatelská anamnestika, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u pacienta s onkologickým onemocněním.5) Paliativní a symptomatická léčba: ošetřovatelská anamnestika, diagnostika, volba ošetřovatelských intervencí u pacienta s onkologickým onemocněním. Ošetřovatelská péče u nemocných v terminálních stádiích nádorového onemocnění. Léčba bolesti. Alternativní medicína v onkologii.Cvičení:1. Onkologie - základní pojmy2. Úloha sestry v prevenci nádorů a bariéry prevence3. Nejčastější nádory a jejich problematika v praxi sestry4. Nejčastější ošetřovatelská problematika onkologicky nemocnýchPéče o K/P s tracheotomiíPříprava a aplikace cytostatik, žilní přístupy a péče o něOšetřovatelská péče o K/P se stomiíOšetřovatelská péče o K/P s onkologickou bolestíPéče o výživu onkologicky nemocného, jak pečovat o PEG a výživovou sonduThanatologie, péče o umírajícího, jeho rodinu a mrtvé tělo v praxiPsychologický přístup5. Ošetřovatelský proces u onkologicky nemocného6. Závěrečná prezentace, problematika nádorů u dětí a dospívajících, práce s dokumentací u pacienta s konkrétní onkologickou problematikou

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Klener, P. Protinádorová chemoterapie. Galén Praha, 1996. Macháček, J., Cwiertka, K. Základy radiační a klinické onkologie. Vydavatelství UP Olomouc, 1996.

Požadavky

Samostudium. Účast na cvičeních 80 %, ústní zkouška

Garant

MUDr. Magda Macháňová

Vyučující

MUDr. Magda MacháňováMgr. Hana Bláhová