Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná ošetřovatelská praxe 3 (UZS / OPXR3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / OPXR3 - Odborná ošetřovatelská praxe 3, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Předmět je základní součástí komplexu teoreticko-praktických předmětů ošetřovatelství a medicíny. Obsahově je zaměřen na získání ucelených teoretických znalostí a praktických dovedností z teorie a praxe ve státních i nestátních institucích v rámci struktury zdravotnictví a sociálních služeb. Praktická výuka umožňuje získat manuální zručnost, jistotu bezpečného a kvalitního provádění ošetřovatelských výkonů a ošetřovatelských procesů s ohledem na individuální potřeby klientů/pacientů (dále K/P). Poskytuje možnost aplikace získaných teoretických poznatků a vědomostí do ošetřovatelské praxe na základních a specializovaných klinických pracovištích. Klinická pracoviště pro výuku jsou vybrána na základě stanovených standardů, jejich platnost a dodržování je smluvně zajištěno. Rozsah a obsah odborné ošetřovatelské praxe je vymezen studijním plánem.Výchovně vzdělávací cíle předmětu:1) Osvojit si vědomosti a dovednosti nezbytné pro bezpečnou praxi při uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb K/P.2) Využívat aktivní a individualizovanou ošetřovatelskou péči realizovanou ošetřovatelským procesem.3) Získat poznatky o organizaci práce na ošetřovatelské jednotce a své postavení v něm.4) Spolupracovat uvnitř zdravotnického týmu. Získat dovednost při práci s ošetřovatelskou dokumentací.5) Prohlubovat získané dovednosti a vědomosti v přirozených podmínkách při ošetřování nemocných K/P.6) Získat postupnou samostatnost a sebedůvěru.7) Zlepšovat komunikativní dovednosti s K/P s respektem jejich osobnostních a kulturních specifik.8) Preferovat lidský celostní přístup ke K/P. Formovat profesionální vlastnosti etické a morální.9) Znalost a dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP, PO).Odborná ošetřovatelská praxe probíhá podle plánu klinické výuky, pod vedením odborného asistenta, mentorky ošetřovatelství. Vyučuje takové oblasti odborné ošetřovatelské praxe, ve které je odborníkem a zároveň v této oblasti zodpovídá za klinický dohled při praxi studentů. Odpovědnost odborného asistenta je sdílena se zkušeným praktikem (odborným asistentem z klinické praxe), který se na výuce studentů také podílí. Odborný asistent, mentorka z klinické praxe je kvalifikovaným odborníkem ve svém oboru a má vhodnou přípravu pro roli vyučujícího.Klinická pracoviště pro výuku jsou vybrána na základě stanovených standardů podle stanovených kritérií. Jejich platnost a dodržování je smluvně zajištěno. Rozsah a obsah odborné ošetřovatelské praxe je vymezen studijním plánem (časové rozvržení, hodinový rozsah, odborná pracoviště) charakterem studijní ošetřovatelské praxe a vnitřním předpisem, který stanoví formální a obsahové podmínky ošetřovatelské odborné praxe i individuální povinné ošetřovatelské praxe.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Froňková, M. a A. Kyrianová. Deník odborné praxe. TUL, 2013. ISBN 978-80-7372-915-8.NANDA Internacional. Ošetřovatelské diagnózy - definice a klasifikace 2012 - 2014. Grada, 2013. ISBN 978-80-247-4328-8.Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVPZ, Brno, 1999.

Požadavky

100% docházka na praxiHodnocení ošetřovatelských dovedností a teoretických znalostí za jednotlivá klinická pracoviště/odděleníVypracování ošetřovatelského zhodnocení na klinickém pracovišti dle zadání odborného asistenta /mentorky na oddělení pediatrieVypracování ošetřovatelské dokumentace na klinickém pracovišti dle zadání odborného asistenta /mentorky na interním odděleníVypracování ošetřovatelské dokumentace na klinickém pracovišti dle zadání odborného asistenta /mentorky na chirurgickém oddělení Vykonání praktického klasifikovaného zápočtu na klinickém pracovišti před zkušební komisí

Garant

Mgr. Marie Froňková