Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (UZS / PFYT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / PFYT - Patologická fyziologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1) Úvod do studia patofyziologie, základní pojmy v patofyziologii, zdraví a nemoc, etiologie a patogeneze nemoci.2) Zevní faktory vzniku a rozvoje nemoci.3) Patofyziologie krve (poruchy červené a bílé krevní řady, poruchy hemostázy).4) Patofyziologie kardiovaskulárního systému (srdeční a oběhové selhání, poruchy krevního tlaku, ischemická choroba srdeční, poruchy srdečního rytmu).5) Patofyziologie respiračního systému (poruchy ventilace a difúze, přehled základních nosologických jednotek6) Patofyziologie trávicího systému.7) Patofyziologie endokrinního systému (diabetes mellitus, poruchy štítné žlázy a příštítných tělísek, poruchy hypofýzy a nadledvin).8) Patofyziologie vylučovacího systému (akutní a chronická renální insuficience).9) Základní typy poruch vodního a solného hospodářství. Poruchy acidobazické rovnováhy. Patofyziologicky významné poruchy metabolismu (sacharidů, lipidů, bílkovin a aminokyselin).10) Patofyziologie nervového systému I.Patofyziologie nervového systému II.Cvičení:1) Úvod do studia a základní principy patofyziologických regulací2) Buněčné základy patofyziologických dějů3) Patofyziologické nálezy na křivce EKG a jejich interpretace.4) Spirometrie a její interpretace.5) EEG vyšetření a jeho interpretace.6) Interpretace výsledků.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Sibernagl, S., Lang, F. Atlas patofyziologie člověka. Grada Praha, 2001. Nečas, E. a kol. Obecná patologická fyziologie. Karolinum Praha, 2000. Hulín, I. Patofyziológia. Akademia Press Bratislava, 1997. Mačák, J., Mačáková, J. Patofyziologie a patomorfologie endokrinního systému II. Skriptum Olomouc, 1995. Janoušek, V. Patologická fyziologie. Praha Grada, 1996. Bártová, J. Patologie pro bakalářské studium ošetřovatelství, 2. vyd. UK Praha, 1994.

Požadavky

Pro udělení zápočtu :povinná účast na cvičeních (povolena jedna absence v semestru).Úspěšné absolvování zápočtového testu.Zkouška:úspěšné absolvování zkouškového testu + úspěšné zodpovězení vylosovaných otázek zveřejněných vedoucím předmětu

Garant

MUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jiří KarásekMUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.MUDr. Jiří KarásekMUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.