Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Patologická fyziologie (UZS / PFYZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / PFYZ - Patologická fyziologie, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přednášky :1) Patofyziologie kardiovaskulárního systému (srdeční a oběhové selhání, poruchy krevního tlaku, ischemická choroba srdeční, poruchy srdečního rytmu).2) Patofyziologie respiračního systému (poruchy ventilace a difúze, přehled základních nosologických jednotek3) Patofyziologie krve a hemokoagulace(poruchy červené a bílé krevní řady, poruchy hemostázy).4) Patofyziologie trávicího systému.5) Patofyziologie zánětu a sepse.6) Patofyziologie endokrinního systému (diabetes mellitus, poruchy štítné žlázy a příštítných tělísek, poruchy hypofýzy a nadledvin).7) Patofyziologie vylučovacího systému (akutní a chronická renální insuficience).8) Základní typy poruch vodního a solného hospodářství. Poruchy acidobazické rovnováhy. Patofyziologicky významné poruchy metabolismu (sacharidů, lipidů, bílkovin a aminokyselin).9) Patofyziologie nervového systému10) Patofyzilogie akutních stavů (šok, MOF, ARDS)Cvičení:1) diferenciální diagnostika na patofyziologických principech2) metabolismus a vodní hospodářství3) Patofyziologické nálezy na křivce EKG a jejich interpretace.4) Spirometrie a její interpretace, funkční vyšetření respiračního systému.5) Interpretace výsledků, kazuistiky, zápočet

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Silbernagl, A. a Lang, F. Atlas patofyziologie. Grada, Praha, 2012. ISBN 978-80-247-3555-9.Kohlíková, E. Cytopatologie, patobiochemie a patofyziologie. Karolinum, Praha, 2005. ISBN 80-246-0717-4.Špičák, J. Novinky v gastroenterologii a hepatologii. Grada, Praha, 2007. ISBN 978-80-247-1783-8.Vokurka, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. Karolinum, Praha, 2013. ISBN 978-80-246-2032-9.Vokurka, M. a kol. Patofyziologie pro nelékařské směry. Karolinum, Praha, 2007. ISBN 80-246-0896-0.

Požadavky

Samostudium, 80% účast na cvičeních/semináříchZkouška: didaktický test

Garant

MUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Jiří KarásekMUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.MUDr. Jiří KarásekMUDr. Tomáš Roubíček, Ph.D.