Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Odborná ošetřovatelská praxe 6 (UZS / PKC6)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / PKC6 - Odborná ošetřovatelská praxe 6, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Výchovně vzdělávací cíle předmětu:1) Osvojit si vědomosti a dovednosti nezbytné pro bezpečnou praxi při uspokojování biologických, psychických a sociálních potřeb K/P.2) Využívat aktivní a individualizovanou ošetřovatelskou péči realizovanou ošetřovatelským procesem.3) Získat poznatky o organizaci práce na ošetřovatelské jednotce a své postavení v něm.4) Spolupracovat uvnitř zdravotnického týmu.5) Získat dovednost při práci s ošetřovatelskou dokumentací.6) Prohlubovat získané dovednosti a vědomosti v přirozených podmínkách při ošetřování nemocných K/P.7) Získat postupnou samostatnost a sebedůvěru.8) Zlepšovat komunikativní dovednosti s K/P s respektem jejich osobnostních a kulturních specifik.9) Preferovat lidský celostní přístup ke K/P.10) Formovat profesionální vlastnosti etické a morální.11) Znalost a dodržování zásad bezpečnosti a ochrany zdraví při práci (BOZP, PO).Odborná ošetřovatelská praxe probíhá podle plánu klinické výuky, pod vedením odborného asistenta, mentorky ošetřovatelství. Vyučuje takové oblasti odborné ošetřovatelské praxe, ve které je odborníkem a zároveň v této oblasti zodpovídá za klinický dohled při praxi studentů. Odpovědnost odborného asistenta je sdílena se zkušeným praktikem (odborným asistentem z klinické praxe), který se na výuce studentů také podílí. Odborný asistent, mentorka z klinické praxe je kvalifikovaným odborníkem ve svém oboru a má vhodnou přípravu pro roli vyučujícího.Klinická pracoviště pro výuku jsou vybrána na základě stanovených standardů podle stanovených kritérií. Jejich platnost a dodržování je smluvně zajištěno. Rozsah a obsah odborné ošetřovatelské praxe je vymezen studijním plánem (časové rozvržení, hodinový rozsah, odborná pracoviště) charakterem studijní ošetřovatelské praxe a vnitřním předpisem, který stanoví formální a obsahové podmínky ošetřovatelské odborné praxe.

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Sofaer, B. Bolest. Příručka pro zdravotní sestry. Grada Publ., Praha, 1997. Nejedlá, M. Fyzikální vyšetření pro sestry. Grada, Praha, 2006. Topinková, E., Neuwirth, J. Geriatrie pro praktického lékaře. Grada, Praha, 1995. Doenges. M. E., Moorhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Grada Praha, 1995. Doenges, M. E., Moorhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Grada Praha, 2001. Doenges, M. E., Morhouse, M. F. Kapesní průvodce zdravotní sestry. Grada Praha, 2001. Mikšová, Z., Froňková, M., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I., II. díl. Grada, Praha, 2006. Mikšová, Z., Froňková, M., Hernová R., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I. díl. Grada, Praha, 2006. Mikšová, Z., Froňková, M., Zajíčková, M. Kapitoly z ošetřovatelské péče I., II., IV., V. Nalios, Valašské Meziříčí, 2002. Pacovský, V. Klinická propedeutika pro magisterské a bakalářské studium ošetřovatelství. Karolinum, Praha, 1999. Drábková, J. Medicína naléhavých stavů. IDVPZ, Brno, 1992. Kessler, A. Memorix - laboratorní diagnostika. Farkašová, D. a kol. Ošetrovatelstvo - teoria. Osveta Martin, 2001. Kozierrová B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovatelstvo, 1., 2. Osveta Martin, 1995. Miller, M., Collier, M. Ošetřování ran. Červinková, E., Vorlíčková, H. Ošetřovatelské diagnózy. IDVPZ, Brno, 2000. Trachtová, E. a kol. Potřeby nemocného v ošetřovatelském procesu. IDVPZ, Brno, 1999. Adams, B., Harold, C.E. Sestra a akutní stavy od A do Z. Grada Avicenum Praha, 1999. Velký lékařský slovník. Maxdorf, 2005.

Požadavky

100 % docházka hodnocení práce studenta za jednotlivá oddělení realizace výzkmu 2 x vypracování ošetřovatelského procesu u vybraného K/P do dokumentace ÚZS praktická komisiální zkouška na klinickém pracovišti

Garant

Mgr. Marie Froňková

Vyučující

Mgr. Hana BláhováMgr. Marie FroňkováMgr. Alena Kyrianová