Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Preventivní medicína (UZS / PMET)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu UZS / PMET - Preventivní medicína, Technická univerzita v Liberci (TUL).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Přehled probírané látky :1. Úvod do oboru(historie a současnost, interdisciplinární postavení, problematika zdraví a jeho definice, preventivní medicína jako součást systému zdravotnictví, oblasti preventivní medicíny)2.Preventivní projekty, strategie, zdravotní politiky WHO a EU(Program Zdraví 21 - východiska, cíle, struktura, problémy při realizaci)3.Národní program zdraví, zdravotní politika ČR(základy, vývoj, struktura, problémy, regionální úroveň realizace, příklady)4.Zdraví a jeho determinanty I - životní a pracovní prostředí5.Zdraví a jeho determinanty II - životní styl(výživa, tělesná aktivita, kouření, alkohol, drogy, gambling, stres)6.Zdraví a jeho determinanty III - sociálně ekonomické faktory7.Ukazatele zdravotního stavu, zdravotnická statistika(monitoring zdravotního stavu jako východisko a ukazatel efektivity zdravotní politiky, druhy ukazatelů, studie a šetření zdravotního stavu, analýza a komunikace zdravotnických dat)8.Intervenční programy(plánování, strategie, nástroje, meziresortní spolupráce a evaluace projektů, příklady dobré praxe - Zdravé město, Zdravá nemocnice, Zdravý podnik, Zdravá škola)9.Prevence nejčastěji se vyskytujících neinfekčních nemocí I(Diabetes II.typu, ICHS, hypertenze, osteoporóza)10.Prevence nejčastěji se vyskytujících neinfekčních nemocí II(nádory, úrazy)11.Prevence infekčních nemocí

Získané způsobilosti

Studenti získají znalosti v daném předmětu v souladu s cílem a obsahem.

Literatura

Nešpor, K., Csémy, L. Alkohol, drogy a vaše dítě. Besip, Praha, 1997. Podpora zdraví. Bulletin Národního centra podpory zdraví. Praha, 1994. Národní program zdraví. Dlouhodobá strategie. MZ ČR, Praha, 1995. Lemon Learning Material on Nursing, učební texty pro sestry a porodní asistentky. IDVPZ Brno, 1997. Lemon 3,4 - Učevní texty. IDVPZ, Brno, 1997. Manuál prevence v lékařské praxi. SZÚ Praha, 2000. Provazník, K. a kol. Manuál prevence v lékařské praxi I.-X. Fortuna, Praha: SZÚ, 3. LF, 1994. Kozierová, B., Erbová, G., Olivierová, R. Ošetrovatelstvo 1,2. Osveta, Martin, 1995. Prevence v primární péči. Materiály WHO, SZÚ, Praha, 1997. Preventívna medicína. Osveta Martin, 1992. Wasserbauer, S. a kol. Výchova ke zdraví. SZÚ Praha, 1999. Zdraví 21. MZ ČR, Praha, 1999.

Požadavky

- písemný test- 80% účast na přednáškách

Garant

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.

Vyučující

MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D.